Ostali sportovi

Sarajevo Grand Prix: Kolona od 984 biciklista oborila Guinnessov rekord

14/06/2015

Kolona od 984 biciklista iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta uspjela je oboriti Guinnessov rekord u najdužoj biciklističkoj liniji, u okviru projekta “Sarajevo Grand Prixa” koji je održan u Sarajevu.

Prema riječima Lorena Keserovića iz Udruženja “Giro di Sarajevo”, koje je bilo jedan od organizatora današnje manifestacije, utrka koja je krenula iz Istočnog Sarajeva prema Vilsonovom šetalištu protekla je u najboljem redu. Kako je istakao, kolona biciklista uspješno je oborila prethodno postavljeni rekord 2010. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

biciklisti4

“Obaranje rekorda je proteklo uspješno, bivši rekord je bio 917 ljudi u koloni, a danas smo imali 984 ljudi. Rekord će biti potvrđen, sve je prošlo super, imali smo malih poteškoća da poredamo ljude u kolonu, ali smo to riješili već nakon dva kilometra tako da smo imali već kolonu formiranu tri kilometra prije nego što nam je i bila potrebna. Super je proteklo. Možemo već sada reći da je rekord oboren”, istakao je Keserović za AA.

Prema njegovim riječima, prijavljenih biciklista za današnju utrku bilo je preko 1.500.

“Na startu je bilo oko 1.400 ljudi, jedan veliki njih su bili stariji i djeca koji nisu prošli kroz start”, podsjetio je Keserović.

Biciklisti su zadovoljni stigli na Vilsonovo šetalište gdje su se osvježili nakon uspješno obavljene misije. Jedan od njih, Nedim Torlaković kazao je kako je utrka bila divno iskustvo.

“Prošli smo preko Dobrinje i Nedžarića, glavnom cestom. Bilo je dobro, malo je bilo vruće, ali dobro. Biciklo je izdržalo”, istakao je Torlaković.

biciklisti-grand-prix1

Također je napomenuo kako manifestacije slične današnjoj imaju za cilj podići svijest javnosti o biciklistima u saobraćaju i njihovim pravima.

“Dugo vremena vozim. Sada počinje nova staza, ali treba još dosta toga da se uradi. Pozivam vozače da malo više paze na nas, pošto vozim otvorenom cestom pa ima problema”, kazao je Torlaković.

Pored današnjeg obaranja rekorda u najdužoj biciklističkoj liniji, u toku je utrka profesionalnih biciklista na dužini od 150 kilometara.

Takmičari su od Istočnog Sarajeva krenuli prema Visokom, Busovači, Kiseljaku a utrku će završiti na Marijin Dvoru u Sarajevu.

Inače, međunarodna utrka “Sarajevo Grand Prix” predstavlja centralni sportski događaj u svijetu biciklizma koji tradicionalno okupi skoro učesnike iz preko 20 zemalja svijeta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.