Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

boks

Sarajevo i Banja Luka dobili organizaciju evropskih prvenstava za mlade boksere

bokserski savez

Generalni sekretar Bokserskog saveza BiH Adnan Pašić je izjavio da će ova takmičenja biti odlična prilika za bh. takmičare da pokažu svoje vještine i nada se da će osvojiti brojne medalje

Bokserski savez Bosne i Hercegovine dobio je organizaciju dva evropska prvenstva za mlađe kategorije u okviru Evropske bokserske konfederacije EUBC. U Sarajevu će u junu biti održano Evropsko prvenstvo za kategorije dječaka i djevojčica od 15 i 16 godina, a u Banjoj Luci u augustu takmičit će se dječaci i djevojčice od 13 i 14 godina.

Tim povodom danas su u Olimpijskom komitetu BiH predstavnici Bokserskog saveza BiH i EUBC-a potpisali ugovor za održavanje ovih takmičenja.

Predsjednik Bokserskog saveza Bosne i Hercegovine Predrag Bartula napominje da je organizacija ovih prvenstava velika čast i privilegija za Bokserski savez BiH, koji je na ovaj način pokazao da je odličan domaćin i organizator međunarodnih takmičenja.

Menadžer takmičenja u Sarajevu i Banjoj Luci ispred Evropske bokserske konfederacije Dragoljub Radović prije tri godine u Sarajevu je obnašao istu ulogu na Evropskom prvenstvu. Radović ističe da su i tada svi učesnici bili veoma zadovoljni organizacijom takmičenja, te da očekuje da će isto biti i ovaj put.

– Nije mala stvar organizovati evropsko prvenstvo u bilo kojem sportu. Evropska bokserska konfederacija ima povjerenje u Bokserski savez BiH, što samo po sebi mnogo znači. BiH napreduje u boksu, bh. bokseri osvajaju medalje i vjerujem da će se to i nastaviti – izjavio je Radović i dodao da registracija učesnika još nije završena, ali da organizatori očekuju između 300 i 350 mladih boksera.

Radović napominje da je boks u ekspaniziji u zemljama regiona, o čemu govore rezultati koje bokseri postižu, ali i veliki broj takmičenja koja se održavaju u zemljama bivše Jugoslavije.

Generalni sekretar Bokserskog saveza BiH Adnan Pašić je izjavio da će ova takmičenja biti odlična prilika za bh. takmičare da pokažu svoje vještine i nada se da će osvojiti brojne medalje.

– Ukazano nam je veliko povjerenje i nadamo se da će prvenstva proteći u najboljem redu. Vjerujem da ćemo ostvariti dobre rezultate – izjavio je Pašić.

Selektor reprezentacije BiH Almedin Fetahović je kazao da su predstojeća evropska prvenstva veliki podstrek za boks u BiH.

– Imamo veliki broj takmičara u tim uzrastima i radimo na tome da formiramo ekipu koja će nas predstaviti na najbolji način. Nadamo se da možemo osvojiti barem tri-četiri medalje na oba takmičenja – izjavio je Fetahović.

Dodao je da je boks u BiH u fazi ekspanzije kada su u pitanju mlađe kategorije, iako seniorski boks stagnira. Prema njegovim riječima bh. takmičari imaju kontinuitet osvajanja medalja i nada se da dolaze bolja vremena za boks u BiH, jer u mlađim uzrastima u BiH ima mnogo talentovanih boraca koji bi mogli vratiti ovaj sport na stare staze slave.