“Sarajevo Open 2016” u umjetničkom klizanju odgođeno za petak

klzanje

Iako je bilo planirano da takmičenje u umjetničkom klizanju “Sarajevo Openu 2016” u seniorskoj konkurenciji počne danas, to se neće desiti. Kako je rekao Zikrija Džonko, predsjednik Saveza klizačkih sportova BiH, bili su primorani promijeniti programa takmičenja, jer je jedan od sudija Međunarodne klizačke federacije (ISU) u posljednji trenutak otkazao svoj dolazak.

Ljudi iz SKS BiH uspjeli su riješiti problem, pa će klizači i klizačice u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji u kratkom programu, koji se trebao održati danas nastupiti u petak ujutru.

Drugi program ostao je u istom terminu u petak poslijedpodne. Tako će ljubitelji umjetničkog klizanja u Sarajevu aktuelnu svjetsku šampionku Ruskinju Elizavetu Tuktamishevu imati priliku na djelu vidjeti sutra u dva navrata.

“Petr Grushman, ISU sudija iz Rusije otkazao je svoj dolazak u Sarajevo, pa je cijelo takmičenje došlo u pitanje. ‘Sarajevo Open’ se nalazi u kalendaru ISU i boduje se za međunarodne liste, a za takva takmičenja je neophodno da imaju 16 kvalifikovanih sudija. Nažalost nakon otkaza ruskog sudije ostali smo na 15 sudija i takmičenje nije moglo da se održi prema planiranom rasporedu”, kazao je Džonko za Anadolu Agency (AA) i dodao:

“Srećom, uspjeli smo riješiti problem. Takmičenje će spasiti Milica Milanović, ISU sutkinja iz Srbije koja je rado prihvatila naš poziv i u četvrtak poslijepodne bi trebala doputovati u Sarajevo. Stoga će se takmičenje u najjačim konkurencijama održati u petak. Prijepodne će biti kratki, a nakon četiri sata pauze održaće se i dugi program. Biće dosta zgusnut raspored, ali je najvažnije da se takmičenje održi. Želja nam je da ovakvim događajima barem donekle vratim olimpijski duh u Sarajevo. Uložili smo mnogo truda u organizaciju ‘Sarajevo Opena’, a malo je nedostajalo da nam sve propadne.”

Danas će na led sarajevke Olimpijske dvorane “Juan Antonio Samaranch – Zetra” izaći klizači i klizačice u najmlađim kategorijama za čije nadmetanje nije neophodno 16 ISU sudija.