Direktorica UKCS-a traži ukidanje dvojne ljekarske prakse

BiH

sebija opca

Nakon razgovora drirektorice UKCS-a Sebije Izetbegović sa predstavnicima Parlamenta Federacije, znalo se da je tema bila izmjena Zakona o radu. Saznali su se i detalji. Sebija Izetbegović zagovara ukidanje dvojne ljekarske prakse na UKCS-u. Dakle, dosadašnji rad u privatnoj i državnoj praksi neće biti moguć.

Nešto slično je već Izetbegović djelimično provela u bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, iako nepotpuno. Naime, nekolicina doktora je ostala sa dvostrukim radnim angažmanom, sa državnom i privatnom praksom.

Govori se da oko 250 doktora sa UKCS-a radi istovremeno i u državnim klinikama i u privatnim ordinacijama. Takva vrsta dvostruke prakse je izazivala dosta negodovanja među građanima.

Dakle, eventualnim novim zakonskim rješenjima svim ljekarima bi se ponudio izbor ili državna praksa ili privatna ordinacija.

Smatra se da je dvojna praksa poticala korupciju i štetila kvalitetnom odnosu oprema pacijentima.

Naravno, bit će žalbi i na ovu mogućnost novih zakonskih rješenja. Vjerovatno će se javiti problem sa osipanjem ljekarskog kadra. Specijalisti će odlaziti iz državnih ustanova, naročito će odlaziti i oni stručniji.

Mnogi ljekari će i put Evropske unije ili drugih država koje daju enormlno bolje uvjete. Sve to može napraviti ozbiljne praznine u kvalitetnom tretmanu prema pacijentima, smatra agencija Patria.