Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo prvi put domaćin prvenstva istočne Evrope u jiu-jitsu

jiu_jitsu_sarajevo_5

U sarajevskoj “Skenderiji“ danas se održava Otvoreno prvenstvo istočne Evrope u jiu-jitsu, borilačkom sportu koji potiče iz Brazila. Turnir je organizovao sarajevski klub Bushido, a učešće je prijavilo 183 takmičara iz svih zemalja nastalih raspadom bivše SFR Jugoslavije, te iz Austrije i Njemačke, javlja Anadolu Agency (AA).

Adi Kljaho, jedan od glavnih organizatora takmičenja i pomoćni trener u Akademiji borilačkih sportova Bushido, kaže da je odziv boraca premašio njihova prvobitna očekivanja, te da je ovo prvo međunarodno takmičenje na ovom nivou koje se održava u Sarajevu.

– Aktivan borilački sport –

“Do sada se ovaj turnir održavao u Zagrebu, ali smo se potrudili da ga prebacimo u Sarajevo, u čemu smo i uspjeli. Ovo je prvi turnir brazilske jiu-jitse u istoriji grada Sarajeva. Imali smo do sada dva turnira u BiH, ali nikada u glavnom gradu. Zadovoljni smo, jer imamo 163 prijavljena takmičara, a naša očekivanja su bila oko 130. U narednom vremenskom periodu može se očekivati turnir još većeg nivoa i kvaliteta. Želimo da zadržimo tradiciju održavanja ovog takmičenja i da Sarajevo bude jedan od nosilaca brazilske jiu-jitse kada je Balkan u pitanju“, kaže Kljaho.

Jiu-jitsu je izuzetno atraktivan borilački sport, koji je sve popularniji u svijetu, ali i u BiH.

“Jiu-jitsu je zvanično najefektnija borilačka vještina na svijetu. Koristi se u ultimat fightu u kojem se preko 80 posto borbi završava u parteru, polugom, gušenjem ili udarcima. Kada je riječ o jiu-jitsu, udaraca nema i potpuno je bezbjedna za rekreativce i takmičarski nivo. U dvadesetom vijeku karate je bio u fokusu zahvaljujući borilačkim filmovima iz Holywooda, ali je ovaj vijek definitivno rezervisan za jiu-jitsu i svakako pratimo te trendove“, ističe Kljaho.

– Nagla ekspanzija jiu-jitsua u BiH –

Jiu-jitsu nije olimpijski sport, iako se nastojalo da se uključi u olimpijski program prošlog ljeta, kada je domaćin igara bio Rio de Janeiro, jer je riječ o brazilskoj borilačkoj vještini. No, kako kaže Kljaho, i dalje se vode pregovori o ulasku jiu-jitsu među olimpijske sportove, pa se može očekivati da jednog dana i ovaj sport bude na Olimpijskim igrama.

Kljaho naglašava da je jiu-jitsu doživio naglu ekspanziju u BiH, što najbolje ilustruje podatak da na cijeloj teritoriji države egzistira 15 klubova, od čega ih je čak sedam iz Sarajeva.

Na Otvorenom prvenstvu istočne Evrope 163 takmičara bore se u četiri starosne kategorije, pioniri, kadeti, juniori i kadeti u muškoj i ženskoj konkurenciji.