Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarci uz jake policijske snage proslavili Dan oslobođenja

IMG_0003

Stotine antifašista iz svih dijelova bivše Jugoslavije okupili su se danas u Mostaru gdje su proslavili Dan oslobođenja ovog grada od fašističkog okupatora. Svečarski dan započeo je akademijom u Narodnom pozorištu na kojoj su dodijeljena prizanja za životno djelo u vidi nagrade “14. Februar”, koja je dodijeljivana u vrijeme kada je ovaj značajni datum zvanično obilježavala Gradska uprava Mostara.

Nakon akademije, odata je pošta borima koji su dali živote u odbrani Mostara tokom agresije na BiH na mezarju Šehitluci, a kasnije i na trgu Musala pored bisti i spomenika narodnim herojima Mostara.

Potom je povorka autobusima otišla do Partizanskog groblja gdje je i ovog puta čekala grupa huligana koji su se pokušali obračunati s antifašistima. Na sreću sve je prošlo u najboljem redu, zahvaljujući angažmanu mostarske policije.

Predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš osudio je skrnavljenje Partizanskog groblja, kazavši da je riječ o jednom od najljepših spomenika ove vrste u bivšoj državi.

“Kamen srećom trpi sve, pa i ovaj vandalizam. Dobro je dok ljudi nisu s druge strane”, rekao je.

Predsjednik SABNOR-a Grada Mostara Sead Đulić napomenuo je da je Mostar decenijama bio bastion antifašizma.

“Zbog toga je grijeh da tu evropsku tekovinu i ovaj dan ne baštinimo”, rekao.

Osim delegacija SABNOR-a, na Partizanskom groblju danas su bile i delegacije SDP-a predvođene Nerminom Nikšiće, te DF-a i GS-a.