Savez profesionalnog boksa BiH ograđuje se od nelegalne manifestacije

bokserske-rukavice344

Povodom turnira u boksu koji se održao u Domu mladih (Fight Night 3) u Sarajevu 5. novembra 2016. godine Savez profesionalnog boksa u BiH je izdao saopštenje za javnost.

– Održana su tri meča u profesionalnom boksu, a od kojih je jedan navodno bio borba za titulu.

Moramo istaći da Savez profesionalnog boksa nije imao nikakve ingerencije na pomenutom meču jer je na pomenutoj manifestaciji nastupio takmičar kojeg je suspendovala Evropska bokserska unija (EBU).  Također, održao se meč za titulu “svjetske prvakinje u boksu” što zaista ugrožava profesionalni boks u BiH. Kako je moguće da se bokserka koja nije imala niti jedan meč u profesionalnom boksu odmah bori za titulu, što nije dopušteno niti olimpijskim šampionima.  I to se bori za titulu svjetske prvakinje protiv bokserke iz Brčkog, koja je istakla da nije boksala dvije godine. Mi ne dovodimo u pitanje kvalitet bokserki, jer je riječ o kvalitenim bokserkama nego samo činjenicu da je nemoguće i neprihvatljivo da se bore za titulu svijeta dvije bokserke koje nemaju rejting za takav meč.

Savez se ograđuje od svih mečeva koji su se održali jer se radi o nelegalnoj manifestaciji koja nije bila pod supervizijom niti jednog saveza koji je član EBU kao jedine organizacije koja je nadležna za profesionalni boks u Evropi. Sama titula nije priznata od EBU-a, a samim tim i od strane našeg saveza, kaže se u saopštenju.