Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pripreme za ep

Selektor bh. rukometaša Irfan Smajlagić: Nismo baš toliko talentovani koliko se misli

irfan smajlagic pripreme
FOTO: Fena/ Arhiva
Irfan Smajlagić

Nizozemci imaju kontinuitet, naša rukometna reprezentacija ne. Nismo baš toliko talentovani koliko se misli – dodao je Irfan Smajlagić

 Seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Sarajevu započinje pripreme za nastup na Evropskom prvenstvu 2024. godine u Njemačkoj, gdje će u grupi igrati protiv selekcija Švedske, Nizozemske i Gruzije.

U sklopu priprema, izabranici selektora Irfana Smajlagića početkom januara će nastupiti na “Yellow kupu“ u Švicarskoj.

Selektor Irfan Smajlagić je na današnjoj konferenciji za medije naglasio da se sve dešava jako brzo, ali da će se selekcija BiH, kao i sve ostale ekipe, adaptirati na uslove.

– Sve se dešava prebrzo za stvaranje homogene atmosfere. Iza nas je dosta turbulencija, ali napravili smo ekipu koja može dati više od 100 posto. Proces pravljenja ekipe nije gotov, to se radi godinama. Ipak, uspjeli smo rezultatima pokazati da idemo u pravom smjeru. Važno je da budemo motivisani i posvećeni konačnom cilju i da su igrači spremni da idu do granica svojih mogućnosti – izjavio je Smajlagić.

Napominje da je grupa u kojoj su Švedska i Nizozemska izuzetno teška.

– Sve reprezentacije u Evropi su teške i zahtijevaju visoku dozu motivacije. Nećemo graditi našu igru na osnovu toga, već na onome kakvi smo mi. Nećemo eksperimentisati, igrat ćemo protiv petostrukog prvaka svijeta Švedske, a Nizozemci su napravili veliki pomak u posljednjih nekoliko godina. Ne trebamo se potcjenjivati ali ni precjenjivati. Nizozemci imaju kontinuitet, naša rukometna reprezentacija ne. Nismo baš toliko talentovani koliko se misli – dodao je Irfan Smajlagić.

Kapiten reprezentacije BiH Mirsad Terzić se nada da će svi bh. rukometaši biti spremni za ove mečeve.

mirsad terzic pripreme
FOTO: Fena
Mirsad Terzić

–  Nadam se da ćemo iskoristiti uslove koje imamo. Lopta je okrugla i vjerujem da se sa svima može igrati. Ipak, možda je najbolje reći da su Nizozemci veliki favoriti, što je činjenica. Švedska ima tri jake selekcije u ovom trenutku. Vjerujem da će atmosfera u selekciji BiH biti na visokom nivou i da ćemo imati podršku naših navijača kao i uvijek – kazao je Terzić i dodao da se nada da će BiH proći grupnu fazu takmičenja.

Evropsko prvenstvo na rasporedu je od 10. do 28. januara u Njemačkoj.