Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selektor kosovskih rukometaša: Bit će veliko zadovoljstvo igrati protiv BiH

kosovo rukomet

Kosovo i Bosna i Hercegovina igrat će u istoj grupi u kvalifikacijama za baraž za plasman na Svetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. godine. U grupi „1“, zajedno sa Kosovom i BiH, još su i Slovačka i Litvanija. Reprezentacije Kosova i BiH će se tako, po prvi put od raspada bivše SFR Jugoslavije, sastati kao dve nezavisne države, iako BiH nije priznala Kosovo.

Selektor kosovske reprezentacije, Taib Kabashi za Anadolu Agency (AA) izjavio je da je grupa „1“ jaka i da je Bosna i Hercegovina favorit, dok su Slovačka, Litvanija i Kosovo približno jednake.

Taib Kabashi

Taib Kabashi

“Zna se da se u Bosni uvek igrao dobar rukomet, još uvijek se igra, ima dobrih igrača koji igraju u najjačim evropskim ligama i biće dobra utakmica. Bit će to jedno veliko iskustvo i izazov za nas”, kaže Kabashi.

Prema njegovom mišljenju, meč između Kosova i BiH će biti interesantan, ali ne kao nekada kada je on bio igrač i sa kosovskim ekipama se suočavao sa ekipama iz BiH u okviru najjače lige bivše Jugoslavije.

“U naše vreme, naša generacije su bile ravnopravne, dok smo mi danas zbog problema koje smo imali, ostali iza. Radimo, idemo napred, ali idemo korak po korak”, ističe Kabashi.

On dodaje da rad Rukometnog saveza Kosova polako počinje da daje rezultate, te da su momci koji brane boje Kosova u rukometu zabeležili tri pobede u četiri meča na Svetskom prvenstvu za zemlje u razvoju, koje se ove nedelje održava na Kosovu. Činjenica da Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo kao državu, selektor Kabashi to ne vidi kao problem.

“Za sportiste nema granica. Mi ćemo bez problema otići u Bosnu i oni će bez problema doći na Kosovo. Što se tiče sporta, sport je najbolji ambasador svih država, tako da ne vjerujem da ćemo imati problema. Imamo tradiciju druženja, naše generacije se druže sa njihovim trenerima. Sarađujemo sa njima, tako da će biti veliko zadovoljstvo igrati protiv Bosna I Hercegovine”, zaključuje Kabashi.

Nepriznanje Kosova od strane Bosne i Hercegovine i vizni režim sa obe strane, nije problem ni za zamenika ministra inostranih poslova Kosova, Petrita Selimija.

“Ne vjerujem da će biti problema za kosovske sportiste u Bosni. Nažalost, mi smo Bosance dugo čekali da uklone vize Kosovu, ali pošto ih nisu uklonili, mi smo recipročno uveli vize za građane Bosne. Zato su i Bosancima potrebne vize za Kosovo. Ne vjerujem da bi Bosna učinila tako dramatičnu grešku da odbije vize za kosovske sportiste, kad ni Rusija, ni Kina, ni veće zemlje koje nisu priznale Kosovo, nisu učinile tako nešto”, kaže Selimi.

Petrit Selimi

Petrit Selimi

Selimi za AA kaže da će dva ministra inostranih poslova tokom ovog perioda imati stalne kontakte kako ne bi bilo problema i napominje da se radi u pravcu obostranog ukidanja viza.

“Diskutujemo o obostranom ukidanju viza u jednom drugom paralelnom procesu u Briselu. Zato se nadam, ukoliko se ispoštuju vremenski rokovi i radi pažljivo, kosovska ekipa će biti u Bosni i branit će naše boje”, napominje Selimi.

Prvi susreti kvalifikacija su u novembru 2015. godine, a ostali će se igrati jaunara 2016. godine. Prvoplasirana ekipa u grupi izboriće nastup u baražu, koji će se igrati juna 2016. godine. Svetsko prvenstvo u rukometu u Francuskoj igrat će se od 11. do 29. januara 2017. godine.