Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napadač iz Graza htio je ubiti Adisa?

rizvanovic33333

Austrijski Kronen Zeitung u četvrtak je objavio fotografije Alena Rizvanovića (26) za volanom džipa prije nego što je ubio troje i ozlijedio 36 ljudi. Kamera je uhvatila Rizvanovića koji u majici bez rukava čvrsto drži s obje ruke volan te se sprema u ubilački pohod.

U tragediji su stradali Adis Dolić (28) iz Velike Kladuše, dječak (4) i žena (25). Nakon što ih je pregazio te “pokosio’” ljude koji su ispijali piće u kafićima, izašao je iz automobila te vitlao nožem i napadao ljude.

Policija ga je ubrzo uhapsila. Glasnogovornik suda Christian Kroschi kazao je da je mahniti vozač na sudu rekao kako se osjeća da ga neko proganja, odnosno da čuje glasove u glavi. Do 7. jula bit će donesena odluka o produženju pritvora.

U srijedu je objavljena i snimka napada u ORF-ovoj emisiji “Austrija danas”. Na snimci se vide ljudi koji normalno šetaju glavnim trgom u Grazu. Odjednom ih hvata panika i počinju bježati. Nekoliko sekundi kasnije vidi se kako trgom projuri džip.

https://www.youtube.com/watch?v=CMpfUDtdOsk

Alen Rizvanović je prije krvavog pohoda obrisao sve svoje podatke s Twittera i Facebooku iz čega policija vjeruje da je napad u centru Graza planirao. Istražitelji pokušavaju vratiti podatke, a posebno ih zanimaju oni s Twittera.

Na Twitteru je Rizvanović imao 2581 sljedbenika. Neki od njih su iz Saudijske Arabije, a na fotografijama poziraju s kalašnjikovima. Imao je kontakte i s mnogo mladih žena. Neki njegovi “sljedbenici” su s Floride.

Policija istražuje još jedan trag. Sumnjaju naime da su se Rizvanović i Adis Dolić poznavali. Alen je naime u Velikoj Kladuši iz koje Adis potječe imao podružnicu svoje tvrtke RCG koja prodaje automobile. Istražitelji sumnjaju da je Rizvanović Adisa namjerno pregazio, piše u petak OE24.

Dolić je navodno bio cilj, a ostale su se žrtve našle na krivom mjestu u krivo vrijeme.