Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selektori poručuju: Bh. košarka zaslužuje podršku države

juniorska-kosarkaska-reprezentacija-bih

Nakon uspješnih rezultata koje su selekcije košarkaških reprezentacija Bosne i Hercegovine postigle u proteklom periodu, na konferenciji za medije u Sarajevu istaknuto je kako takvi rezultati zaslužuju podršku države. Selektori košarkaških reprezentacija poručili su kako su, pored situacije u kojoj se nalazi Košarkaški savez BiH, pred ekipama novi zadaci i zacrtani ciljevi, javlja Anadolu Agency (AA).

Selektor A reprezentacije BiH Duško Ivanović, pred putovanje sa selekcijom reprezentativaca na pripremne turnire, kazao je kako je završen prvi dio priprema koji se odnosi na fizički dio. Istakao je kako je zadovoljan formom igrača i njihovom motivacijom.

“Imamo male probleme sada, ali mislim da smo odradili ovaj dio kako smo i zamisliti. Idemo na prijateljske utakmice, nadam se da ćemo biti sve bolji”, istakao je Ivanović.

kosarka-selektori

Podsjećajući na izmjene do kojih je došlo unutar reprezentacije nakon što je nekoliko košarkaša otkazalo svoje učešće na Europskom prvenstvu u košarci (Eurobasket 2015.), Ivanović je kazao kako su u A selekciju pozvani drugi igrači koji će pokazati svoja umijeća na terenu.

“Bili smo ponuđeni pozvati neke igrače na koje nismo računali, da vidimo da li oni mogu da nam pomognu. Oni dobro rade i mislim da će se dobro uklopiti”, naglasio je Ivanović dodajući kako bh. sportisti koji su pokazali svoj talenat i ostvarili dobre rezultate, zaslužuju podršku BiH.

Direktor svih bh. košarkaških reprezentativnih selekcija Igor Stojanović podsjetio je kako je javnost upoznata sa najavom da će Vijeće ministara u narednom periodu potpomoći Košarkaški savez BiH novčanim iznosom o čemu se govori posljednjih dana.

“Volio bih da upoznam javnost, kada se kaže kako će Vijeće ministara dati 100.000 KM, to izgleda kao da je dosta novca. Naši momci koji su osvojili zlato nisu se okupili tri dana prije takmičenja već se okupljaju 70 dana. Tih 70 dana spavanja, treniranja, suplemenata, to sve košta. Koštat će i selekcija Trbića. Imamo i tri ženske selekcije također. Tim više su ovi rezultati sjajniji”, naglasio je dodajući kako je rješenje konačni krijteriji u BiH kako bi se novac raspodijelio.

Prema njegovim riječima, u drugim zemljama postoji budžet koji se dodjeljuje sportskim savezima na osnovu postignutih rezultata.

“Ako pogledate Vijeće ministara vidjet ćete kako se novac dodjeluje kajak i kanu ekipama, nije mi jasno kako mi ne dobijemo ni marku. Dok smo ovdje, trebamo reći da košarkaši koji su postigli rezultate ove godine, oni zaslužuju da svoje interese ostvare i mi imamo dužnost da insistiramo na novcu”, dodao je Stojanović.

Selektor juniorskih košarkaša Marko Trbić koji je predvodio igrače koji su sinoć osvojili četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu (A divizija) igranom u grčkom Volosu, istakao je kako je njegov najveći utisak sa prvenstva – predanost momaka koji su dali sve na terenu. Juniori su, kako je podsjetio, poraženi od selekcije Litvanije, rezultatom 49:74 te su tako dospjeli na četvrto mjesto.

“To je ispala neka lijepa priča, bilo je radosti, ali i suza. Najviše će mi ostati u glavi slika iz svlačionice kada smo izgubili od Turske, svi su plakali, ridali, momci od preko dva metra”, rekao je Trbić dodajući kako je bilo zadovoljstvo raditi sa momcima koji su pokazali čvrt karakter te radili sve po zajedničkom dogovoru.

“Nismo imali nijedan incident, ni kašnjenje na doručak. Time su momci pokazali svoju odgovornost i prema dresu i prema BiH”, naglasio je Trbić.

Selektor kadetske košarkaške reprezentacije Josip Pandža čiji tim je na Evropskoj olimpijadi mladih (EYOF) u Tbilisiju pobjedom protiv Španije osvojio prvo mjesto, naglasio je kako je ostvareni rezultat dokaz rada i truda svih košarkaša.

“Ja sam ponosan na te momke, ali mi ne odgovara euforija koja se stvorila, oni su postali preko noći medijske ličnosti, meni to smeta. Radim na tome da se to spusti na zemlju, zamolio bih i medije da idemo u taj mir, nama je Evropsko prvenstvo novi cilj”, kazao je Pandža.

Dodao je kako će predstojeće takmičenje dati zadatak drugim ekipama da se ozbiljno pripreme za selekciju BiH koja iza sebe sada ima “zlatni” rezultat.

“Drago mi je da će nas protivnici shvatiti ozbiljnije. Predstavili smo se u dobrom svjetlu, ozbiljno će se pripremati za nas. Ako bude zdravlja, mislim da imamo šta pokazati. Imamo kvalitetne pojedince, nadam se da ćemo nastaviti ovdje gdje smo stali”, naglasio je Pandža.