Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić: Srbija i Iran imaju interes za intenziviranjem političkog dijaloga

dačić-zarif

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spolјnih poslova Ivica Dačić sastao se prvog dana posjete Iranu sa ministrom inostranih poslova Islamske Republike Iran, Mohammedom Javadom Zarifom.

Šef srbijanske diplomatije čestitao je Zarifu na postignutom sporazumu o iranskom nuklearnom programu.

Dačić je tokom susreta sa iranskim kolegom izrazio je želјu za unapređenjem prijatelјskih odnosa dvije zemlјe u svim oblastima.

“U tom smislu, dvojica ministara su izrazili interes za intenziviranjem političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, kao i organizacijom političkih konsultacija na nivou pomoćnika ministra. Dve strane su podelile spremnost za sveobuhvatnim konsultacijama na bilateralnom i multilateralnom planu”, prenosi se iz Ministarstva spoljnjih poslova Srbije.

Konstatovano je da ekonomska saradnja ima potencijala za dalјe unapređenje, te je razmatrana mogućnost organizacije biznis foruma koji bi doprineo razvoju bilateralne saradnje.

U septembru će Srbiju posjetiti ekonomska delegacija iz Irana. Obostrano je izražena spremnost za rješavanjem jedinog otvorenog pitanja u odnosima dvije zemlјe, a to je dug Jugoimport SDPR-a (srbijanskog preduzeća za trgovinu naoružanjem).

Dačić je na početku dvodnevne posjete Teheranu zahvalio na principijelnoj poziciji Irana kada je u pitanju nepriznavanje nezavisnosti Kosova.

Kako se navodi iz srbijanskog ministarstva inostranih poslova, iranska strana je istakla da njihovo postavlјanje u odnosu na pitanje Kosova predstavlјa jedan od osnovnih principa u spolјnoj politici Irana, a to je racionalno postupanje na osnovu međunarodnog prava.

Dačić i Zarif su razgovarali i o energetskoj bezbjednosti, kao i o pitanju lјudskih prava. Dvojica ministara su se složila da bi trebalo ići u pravcu potpune vizne liberalizacije za državlјane Srbije i Irana.

Planirani su i sastanci Ivice Dačića sa predsjednikom Irana Hasanom Ruhanijem, predsjednikom Konsultativne skupstine Irana Alijem Larijanijem. Delegacija Srbije susrešće se i sa Ali Akbar Valayatijem, političkim sajvetnikom Vrhovnog lidera Iranske islamske revolucije Alija Hamneija, kao i sa ministrom industrije, rudarstva i trgovine Mohammad Reza Nenatzadehom.