Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savladale Belgiju

Senzacionalna pobjeda košarkašica BiH na otvaranju Eurobasketa!

jones

Ovo je bila prva utakmica ženske košarkaške reprezentacije na Evropskom prvenstvu nakon 22 godine

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je započela nastup na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i Španiji.

Košarkašice BiH su u prvom meču C-grupe Eurobasketa danas su u Strasbourgu pobijedile selekciju Belgije sa 70:55 (19:11, 11:17, 21:19, 19:8).

Izabranice selektora Gorana Loje priredile su iznenađenje na otvaranju EP-a i savladale favorita, ne samo u grupi nego i na cijelom prvenstvu. Od početka utakmice reprezentacija BiH imala je vodstvo, u prvom poluvremenu i 12 poena. Odličnom igrom u odbrani košarkašice BiH potpuno su zaustavile Belgijanke i iz minute u minutu povećavale prednost, mada su promašile nekoliko otvorenih šuteva.

U drugoj polovini druge četvrtine došle je do pada u igri bh. tima. Veliki broj grešaka i izgubljenih lopti uslovili su da Belgija serijom 11:2 dođe na samo tri poena zaostatka. Do kraja poluvremena vodila se velika borba pod koševima, a košarkašice BiH uspjele su nekako da zadrže vodstvo pred zahuktalim Belgijankama.

Borba za svaku loptu nastavila se i u drugom poluvremenu. Trojkama Babić i Deure košarkašice BiH vraćale su prednost na šest poena, ali je na drugoj strani bila nezaustavljiva Meesseman koja je pogađala sa svih pozicija. Vidno umorna Jonquel Jones potpuno je zaustavljena u napadu, ali su se razigrale ostale bh. igračice, Gajić posebno u odbrani te Delić i Babić u napadu. Tako je Delić tri minute do kraja pogodila dvije trojke i Babić jednu za vodstvo od devet poena čime su praktično “prelomile” meč.

Do kraja susreta kvalitetnom odbranom bh. košarkašice osujetile su svaki pokušaj Belgijanki da se ponovo vrate u igru i ostvarile pobjedu u prvom nastupu na Eurobasketu nakon 22 godine.

Najefikasnije u reprezentaciji BiH bile su Nikolina Babić sa 23 poena, Jonquel Jones sa 13 poena i 17 skokova, Milica Deura sa 10 te Marica Gajić sa osam poena i 12 skokova.

Emma Meesseman predvodila je selekciju Belgije sa 24 poena i 13 skokova.

Naredni meč košarkašice BiH igraju u petak u 12 sati protiv selekcije Turske.