Serena Williams najplaćenija sportašica svijeta

serena-williams33

Američka teniserka Serena Williams najplaćenija je sportašica svijeta, objavila je američka revija Forbes.

U zadnjih 12 mjeseci zaradila je 18 miliona dolara.

Među prvih deset najplaćenijih sportašica čak osam su teniserke.

Serena Williams, nekadašnja prva dama svjetskog tenisa, koja je lani postala majka, većinu novca je zaradila van terena, dok je u tom periodu od igranja tenisa zaradila svega 62.000 dolara.

– Serena ima ugovore za Nike, Intel, Audemars Piquet, JP Morgan Chase, Lincioln, Gatorade i Beats. Samo 16 sportista na svijetu je u proteklih 12 mjeseci zaradilo više izvan sportskih terena – napisao je novinar Forbesa Kurt Badenhausen.

Serena Williams je duže vrijeme najbogatija sportašica svijeta. Samo s teniskim nagradama u karijeri je zaradila 86 miliona dolara. U tenisu više od nje su zaradili još samo Rafael Nadal, Novak Đoković i Roger Federer.

Iza Serene Williams na drugom mjestu je Dankinja Caroline Wozniacki s 13 miliona, treća je još jedna američka teniserka Sloane Stephens (11,2), slijede Španjolka Garbine Muguruza (11), Ruskinja Marija Šarapova (10,5) i Venus Williams (10,2). Na sedmom mjestu je prva neteniserka, igračica badmintona iz Indije Pusarla Venkata Sindhu, koja je od juna 2017 do juna 2018 zaradila 8,5 miliona dolara. Prvih deset naplaćenihij sportašica zaključuju prva teniserka svijeta Rumunka Simona Halep (7,7), bivša američka automobilistkinja Danica Patrick (7,5) i pobjednica Wimbledona Njemica Angelique Kerber (7).

Forbes je još u junu objavio moškku listu, na kojoj je prvi bokser Floyd Mayweather sa 285 miliona dolara, na drugom i trećem mjstu su nogometaši Lionel Messi (111) i Cristiano Ronaldo (108).