Fudbalski klub Vratnik

Šest utakmica na programu 29. memorijala “Asim Ferhatović Hase”

211223_hase (1)

Član Organizacionog odbora Memorijala Mirsad Ibrić na pres-konferenciji kazao je da mu je bilo” zadovoljstvo živjeti i sarađivati s ljudima koji pomjeraju granice”

Fudbalski klub Vratnik u subotu, 25. decembra organizira 29. memorijal u malom nogometu “Asim Ferhatović Hase”. Tradicionalni memorijal igra se u znak sjećanja na jednog od najboljih bosanskohercegovačkih nogometaša svih vremena.

Zbog otežanih uvjeta i novonastale situacije uzrokovane koronavirusom prvi put se neće igrati turnir. Organzatori su odlučili da se umjesto turnira, u maloj dvorani KSC Skenderija igra šest utakmica, u različitim kategorijama – pjetlića, kadeta, seniora i veterana, te jedan susret nogometašica.

Član Organizacionog odbora Memorijala Mirsad Ibrić na pres-konferenciji kazao je da mu je bilo” zadovoljstvo živjeti i sarađivati s ljudima koji pomjeraju granice”.

– Takav je bio naš Asim Ferhatović Hase, veliki fudbaler i još veći čovjek, koji je ostavio blistav i neizbrisiv trag u svjetu sporta i uopće postao je ponos Bosne i Hercegovine i uzor svim narednim generacijama – kazao je Ibrić.

Generalni sekretar FK Vratnik Mufid Zimić reakao da su veliku pomoć u organizaciji pružili FK Sarajevo i Općina Stari grad, bez kojih se Memorijal ne bi mogao održati.

– Svi znamo da je ovaj turnir bio veći i zanačajniji, učestvovalo je mnogo ekipa iz regije, ali sada nismo u mogućnosti. Učinili smo koliko je bilo u našoj moći. Ne želimo da prekinemo nit, vezu s našim Hasetom, kao što je to bilo na prethodnih 28. turnira. Ove godine neće se igrati turnir, već jednodnevni memorijal na kojem će biti na programu šest utakmica – kazao je Zimić.

Dugogodišnji prjatelj Asima Ferhatovića, Dželaludin Harba, koji je nakon igračke karijere u Americi ostao da živi i radi u SAD, evocirao je uspomene na Haseta.

– Asim Ferhatović bio je ponos ne samo grada Sarajeva, naše države Bosne i Hercegovine, već svih ljudi koji žive u regionu. Uključen sam u organizcaju turnira već duže vremena, uvijek nađem mogućnosti da doputujem iz Amerike zbog ovog turnira, jer osjećam moralnu obavezu da nastavim tamo gdje je Hase stao – kazao je Harba, koji je kao jedini Bosanac i Hercegovac ušao u nogometnu Kuću slavnih u SAD, zbog velikog dopronisa razvoju nogometa.

Na turniru će učestvovati četiri ekipe Vratnika, u kategorijama pjetlića, kadeta, seniora i veterana, zatim tri ekipe FK Respekt, prvi i drugi ženski tim SFK 2000 Sarajevo, te veterani FK Sarajevo i ekipa Humanih zvijezda.

Program 29. memorijala “Asim Ferhatović Hase” (25. decembra):

9.00 – FK Vratnik – FK Respekt (pjetlići)
11.00 – FK Vratnik – FK Respekt (kadeti)
13.00 – FK Vratnik – FK Respekt (seniori)
15.00 – SFK 2000 Sarajevo 1 – SFK 2000 Sarajevo 2
17.00 – FK Sarajevo veterani – Humene zvijezde
19.00 – FK Vratnik – FK Sarajevo