Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Uvećana sredstva za pokrivanje troškova dženaze/sahrane/ukopa

vlada-kanton-sarajevo-aa

Resorno ministarstvo je, pored troškova tehničkog dijela dženaze/sahrane/ukopa, davaocima usluga vjerskog obreda do sada plaćalo i troškove vjerskog obreda u iznosu od 400 KM, a taj iznos, kako je kazala, sada je uvećan na 800 KM u skladu sa zahtjevom Medžlisa IZ Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas Uredbu o izmjeni Uredbe o plaćanju troškova dženaze/sahrane/ukopa za socijalne kategorije, kojom su uvećana izdvajanja novčanih sredstava iz Budžeta KS za ove namjene sa trenutnih 400 KM na 800 KM.

Po riječima ministrice rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS Ivane Prvulović, nova uredba će biti u primjeni od 01. januara 2022. godine.

– Uredbom je uređeno plaćanje troškova dženaze/sahrane/ukopa za socijalno ugrožene kategorije stanovništva iz Budžeta Kantona Sarajevo, kao i uslovi, postupak i finansiranje tih troškova – kazala je Prvulović

Resorno ministarstvo je, pored troškova tehničkog dijela dženaze/sahrane/ukopa, davaocima usluga vjerskog obreda do sada plaćalo i troškove vjerskog obreda u iznosu od 400 KM, a taj iznos, kako je kazala, sada je uvećan na 800 KM u skladu sa zahtjevom Medžlisa IZ Sarajevo.

– Kao i u tekućoj godini, i naredne godine Ministarstvo će zaključiti sporazume o saradnji sa svim vjerskim zajednicama u Kantonu Sarajevo koje iskažu interes za realizaciju tog prava socijalno ugroženih građana – navela je ministrica Prvulović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.