Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikita Mazepin

Sin ruskog oligarha izbačen iz Formule 1: Ostao bez sna za koji sam se borio 18 godina

nikita instagram

Razočaran je što mora istupiti iz kruga elitnih vozača

Nikita Mazepin jedan je u nizu ruskih sportaša koje je vojna invazija njegove domovine na Ukrajinu koštala karijere ili zastoja u njoj. Haas je tokom vikenda objavio da prekida partnerstvo sa svojim ruskim sponzorom Uralkali i raskida ugovor s Mazepinom.

Sin ruskog milijardera i oligarha Dmitrija Mazepina u Formuli 1 počeo se takmičiti prošle godine, a ni na jednoj utrci nije se uspio ugurati među osvajače bodova. Razočaran je što mora istupiti iz kruga elitnih vozača.

“Od trenutka kad je FIA dozvolila da se takmičimo pod neutralnom zastavom, ne postoji zakonski razlog zbog kojeg je ekipa raskinula moj ugovor. Pristao sam biti neutralan, ali sam ostao bez sna za koji sam se borio 18 godina”, rekao je Mazepin i najavio osnivanje udruge za sportaše koji su se našli u njegovoj situaciji.

Nije želio govoriti o povezanosti svog oca s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Svijet ne izgleda jednako kao što je izgledao prije dvije sedmice, vidim i shvatam to. Vremena su teška. Imam prijatelje s obje strane konflikta, ne želim o tome pričati”, rekao je pa opisao kako je izgledao prekid suradnje:

“Ekipa mi je rekla da neće biti nikakvih problema ne bude li FIA branila moje nastupe. Nisam mogao ni zamisliti da bi se ovo moglo dogoditi, a za otkaz sam saznao kad i mediji. Niko se za ovo ne može pripremiti, nisam dobio nikakvo upozorenje, a ni podršku.”

Nije odustao od povratka u F1 jednog dana, ali to se sigurno neće dogoditi u momčadi Haasa. Rekao je da ga ne zanima takmičenje u drugim kategorijama i da će vrijeme posvetiti udruženju koje osniva.