Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

INTERVJU S 20 BORACA

Ovo su stranci koji su stigli u Ukrajinu boriti se protiv Rusa: “Pitate me zašto sam došao?”

dobrovoljac ss

“Ukrajina je svoju vojsku širom otvorila strancima. Dok dolaze, domaćin će možda otkriti da su mnogi njihovi novi gosti sposobni i predani zagovornici njihove borbe. Strani volonteri mogu ponuditi prijeko potrebno, trenutno povećanje ljudstva. Ali kako ih više dolazi i ostaje duže, mogu se pojaviti problemi”

Michael Ferkol, koji je nekad služio kao stručnjak za opskrbu inženjerijskih bataljona u američkoj vojsci, živio je u Rimu i studirao arheologiju kada je čuo apel ukrajinskog predsjednika Zelenskog, koji je pozvao strane borce u Ukrajinu. Za nekoliko se dana, Ferkol pojavio u vojnom uredu za novačenje u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine, nadajući se da će biti primljen kao hitni bolničar.

“Rekao sam im da želim trijažiti pacijente”, rekao je 29-godišnjak, koji nema nikakvog borbenog iskustva.

“Tamo je također bio jedan Finac, koji je rekao: ‘Samo želim ubijati Ruse”, započinje reportaža agencije Reuters o strancima ili “plaćenicima”, kako ih zovu Rusi, koji dolaze na ukrajinsko ratište.

Reuters je intervjuisao 20 stranih boraca, a među onima koji su stigli boriti se za Ukrajinu su deseci bivših vojnika iz elitne padobranske pukovnije britanske vojske, ispričao je novinarima bivši vojnik iz pukovnije. Uskoro će uslijediti još stotine, rekao je, a iz Reutersa su se ogradili opaskom kako “nisu uspjeli potvrditi te brojke”.

Spomenuta britanska jedinica koja se često naziva Paras, posljednjih godina je bila angažirana u Afganistanu i Iraku.

“Svi su visoko, visoko obučeni i bili su u aktivnoj službi u brojnim prilikama. Kriza u Ukrajini dat će im svrhu, drugarstvo i šansu da učine ono u čemu su dobri: da se bore”, ispričao je bivši vojnik, koji je tražio da ga identificiraju po nadimku Kruger. Rekao je da je služio u Afganistanu i obučavao druge vojnike, ali i upozorio one koji razmišljaju o odlasku u Ukrajinu “Ako ste ovdje vani kao ratni turist, ovo nije mjesto za vas”, rekao je.

“Još je sve u povojima”

Visoki ukrajinski službenik u Lavovu koji je uključen u obradu novopridošlih stranih dobrovoljaca, Roman Šepeljak, rekao je za Reuters da je sustav za primanje, obuku i raspoređivanje stranih boraca još u povojima, ali da će postati brži u narednim danima.

Mnogi od onih koji stignu u Lavov završavaju u poluutvrđenim uredima Lvivske regionalne uprave, gdje Šepeljak provjerava njihovu papirologiju. Voditelj je regionalnog odjela za međunarodnu tehničku pomoć i suradnju, no priznao je da je sustav za obradu onih koji se nude za borbu još uvijek u povojima.

U petak, kada ga je Reuters posjetio, šest stranaca pojavilo se u Šepeljakovom uredu, “uključujući poljskog vojnog veterana po imenu Michal i divovskog, debelo tetoviranog Nizozemca po imenu Bert.” Obojica muškaraca odbili su dati svoja puna imena. Kasnije, u nedjelju, ispred šaltera za prodaju karata na kolodvoru Lavov u nedjelju, stajala je skupina Britanaca u vojnim uniformama, čekajući vlak za Kijev.

Bili su dobro raspoloženi, često su izmjenjivali udarce šakama i rukovali se s ukrajinskim izbjeglicama koji su im zahvaljivali što su se došli borili za njihovu državu.

Predvodio ih je Ben Grant iz Essexa, koji je rekao da je služio u britanskim kraljevskim marincima i da je upravo završio posao savjetnika za sigurnost u Iraku. Nije bilo jasno hoće li njegovi ljudi biti raspoređeni samostalno ili kao dio ukrajinske jedinice, a što se tiče ukrajinskih vojnika, Grant je dodao: “Čini se jakim – stvarno jakim. Više sam nego sretan što se borim pored njih.”

Prijavljeno 16.000 stranaca

Sve ovo se dešava nakon što je samo nekoliko dana nakon ruskog napada, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio formiranje nove vojne jedinice, Međunarodne legije za teritorijalnu odbranu Ukrajine. U zasebnom pozivu na oružje tokom vikenda, izjavio je:

“Svaki prijatelj Ukrajine koji se želi pridružiti Ukrajini u odbrani zemlje, molim vas, dođite. Dat ćemo vam oružje… Svako ko brani Ukrajinu je heroj.” Uskoro je izjavio da se prijavilo 16.000 stranaca.

Strani dragovoljci nisu nikakva novost u ratovima pa tako niti u Ukrajini. Stranci ukrajinskim snagama nude trenutno povećanje ljudstva i mogu pomoći u sprječavanju vojnog poraza. Međutim, dolazni tok volontera također predstavlja niz rizika za lokalno stanovništvo i zemlje porijekla volontera, a, kako bi ublažila te rizike, ukrajinska vlada trebala bi osigurati da se strani dobrovoljci učlane u redovite borbene jedinice, a ne u polunezavisne milicije, predložio je u svojoj analizi Austin C. Doctor, direktor istraživačkih inicijativa za borbu protiv terorizma u Nacionalnom centru za inovacije, tehnologiju i obrazovanje (NCITE), Centru za domovinsku sigurnost američkog Ministarstva državne sigurnosti.

Izvrsnost. Također, Doctor je nerezidentni saradnik na Institutu za moderni rat u West Pointu.

U analizi on je podsjetio kako u istočnoj Ukrajini, proruski separatisti i snage odane ukrajinskoj vladi ratuju od 2014., i stranci su igrali značajnu ulogu u tim neprijateljstvima. Izvori procjenjuju da je više od 17.000 stranaca iz 50 zemalja sudjelovalo u sukobu od njegovog početka.

Od toga se otprilike 13.000 pridružilo plejadi militantnih skupina koje čine proruske separatističke snage, a preostalih 4000 stranih boraca služilo je u ime ukrajinske vlade, bilo u paravojnim milicijama ili u redovnim oružanim snagama. Većina su Rusi, ali ne svi.

BuzzFeed je nedavno izvijestio da je stotine stiglo iz Evropske unije, najmanje 40 ih je stiglo iz Sjedinjenih Država, a najmanje 12 iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Rizik

“Dolazak iskusnih, visokokvalitetnih novaka znači poboljšati ukrajinsku taktiku urbanog ratovanja i njihovu stručnost u izvođenju složenih operacija. Naravno, dolazak stranih boraca nije bez rizika, uključujući i same dragovoljce. Stranci koji se pridružuju pobunjeničkim ili terorističkim skupinama, na primjer, obično imaju posebno visoku stopu smrtnosti. No, regruti izvana također podižu potencijalne rizike za lokalno stanovništvo i, po povratku, u svoje matične zemlje.

Brojni stručnjaci već su izrazili zabrinutost da putnici riskiraju izlaganje nasilnoj ekstremističkoj ideologiji. Ova zabrinutost je opravdana; sukob u Donbasu obilježen je značajnom razinom neonacističkog angažmana i angažmana bijelaca s obje strane. S tim u vezi, postoji nezanemariv rizik da će stranci, koji su već radikalizirani nastaviti pokušavati stizati u Ukrajinu u izravnu svrhu stjecanja obuke i borbenog iskustva, što bi ih učinilo značajnijim prijetnjama njihovim matičnim zemljama”, upozorava stručnjak s West Pointa.

A zaključak glasi: “Ukrajina je svoju vojsku širom otvorila strancima. Dok dolaze, domaćin će možda otkriti da su mnogi njihovi novi gosti sposobni i predani zagovornici njihove borbe. Strani volonteri mogu ponuditi prijeko potrebno, trenutno povećanje ljudstva. Ali kako ih više dolazi i ostaje duže, mogu se pojaviti problemi”, prenosi Jutarnji list.