Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjajan povratak Hamze Alića, bacio je sedmi hitac u Evropi

hamza alic

Na terenima SC “Topolica2 u Baru u tehničkoj organizaciji Atletskog kluba “Mornar” iz Bara u ponedjeljak je održan 23. međunarodni atletski miting “Bar – 2017.” na kojemu je nastupilo preko 300 takmičara iz 9 država – Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Danske, Mađarske, Makedonije, Kosova i Crne Gore.

Bosna i Hercegovina na ovom je mitingu imala veliki broj predstavnika koji su imali zapažene nastupe. Najboljim takmičarem, po IAAF tablici, proglašen je Hamza Alić.

Nakon što je prošle godine najavio da se više neće aktivno baviti atletikom, u svojoj namjeri nije istrajao, pa se nakon propuštenog dvoranskog dijela sezone, na velika vrata vratio atletskoj sceni.

“Nakon pauze poslije Rija, radio sam marljivo i na osjećaj, osluškujući tijelo. Iskren da budem, nisam očekivao ovakav rezultat. Sve preko 20 metara je dobro. Sada mi je cilj da ispunim normu za London. Osjećam se dobro i zdrav sam, što je najvažnije. Na kraju, u Baru sam bio i najbolji takmičar mitinga, pored mnogo dobrih takmičara koji su osvajali medalje na olimpijskim, svjetskim i evropskim prvenstvima”, izjavio je Alić.

U bacanju kugle osvojio je prvu poziciji s rezultatom 20,34 metra, što je ujedno i sedmi rezultat na listi najboljih bacača u Evropi.

Drugi predstavnik Bosne i Hercegovine u bacanju kugle, bio je mladi Aleksandar Novaković. Hicem od 17,40 metara, ispunio je normu za Evropsko prvenstvo U – 23, a koje će se od 13. do 16. juna održati u Poljskoj.

“Trenirao sam dobro tokom zime i spreman sam za mnogo više od ovog. Još tehnički to nisam sredio najbolje, ali cilj za ovu godinu je da uđem u finale na Evropskom prvenstvu i da prebacim 18 metara ove sezone”, kazao je Novaković.

Odličan, u kategoriji mlađih juniora, bio je i Nermin Štitkovac, koji je još jednom potvrdio da u Nairobi ide da se bori za najveća postolja. U Baru je ostvario slabiji rezultat u bacanju kugle za 1 centimetar od norme za Svjetsko prvenstvo. U bacanju diska, potvrdio je normu, postavljenu prošle sezone. Disk težine 1,5 kg bacio je 58 metara.

“S obzirom kako je Hamza radio na pripremama u Makarskoj, ne bi me iznenadilo i da je sada ispunio normu za Svjetsko prvenstvo. Bitno je da bude zdrav, a iskreno vjerujem da će biti među putnicima za London. Što se tiče Štitkovca i Novakovića, prvi je standardno dobar. Drago mi je što dodatno napreduje, ne stagnira, a Novaković je pozitivno iznenađenje. Svi su oni vrijedni momci, marljivo rade i evo, njihov rad se na kraju isplatio”, izjavio je selektor muške atletske reprezentacije BiH Elvir Krehmić.

Lučić ispunila, Salkić potvrdila normu

U konkurenciji djevojaka, Sara Lučić i Mediha Salkić postavile su nove državne rekorde te ispunile norme za nastup na Svjetskom prvenstvu u Nairobiju.

Sara Lučić je preskočila letvicu postavljenu na visinu od 178 centimetara te osvojila drugo mjesto, a njen ostvareni rezultat je drugi u Evropi, a sedmi u svijetu u ovom trenutku. Ostvarenim rezultatom popravila je i državni rekord u kategoriji mlađih juniorki.

Sretna zbog ostvarenog rezultata, Sara kaže:

“Nakon dobrog zimskog dijela sezone, dobro sam otvorila sezonu na otvorenom. Bitno je da me zdravlje posluži, a trudit ću se da ostvarim još bolje rezultate. Veliki motiv za dalji rad će mi biti i ova norma”.

Mediha Salkić potvrdila je normu (46,60 metara) za Evropsko prvenstvo U – 20, u bacanju diska i postavila je novi lični rekord. Mlada bacačica takmičila se i u bacanju kugle. Ostvarila je hitac od 13,72 metra i osvojila drugo mjesto, dok je prije nekoliko dana u Draževini kuglu bacila 13,91 metar. Tim je rezultatom potvrdila i drugu normu za Evropsko prvenstvo u Italiji te postavila novi državni rekord u kategoriji juniorki.

“Drago mi je što sam potvrdila obje norme za Evropsko prvenstvo u disku, hicem od 46,60 metara i u kugli, hicem iz Draževine 13,91 metar. Iako sam normu ispunila u Sarajevu, ovaj rezultat je bolji, naravno. Sada ove sezone koja polako kreće, iskreno ne znam koji su točno planovi. To moj trener Skender zna, ali mislim da ćemo se sada pripremati najviše za Evropsko prvenstvo u Grosetu i nadam se ću oboriti državni rekord u disku”, kazala je.

Selektor Dragomir Čabrilo zadovoljan je nastupima bh. atletičarki.

“Sara Lučić je konstanto dobra na svim natjecanjima u posljednjih godinu dana. Izuzetno je predana atletici, vrijedno trenira i veoma brzo će skočiti 180 centimetara. To je sami vrh u skoku u vis u Europi za njezin uzrast. Mediha je na pripremama pokazala da će ove godine sudjelovati u borbi za medalje na europskim i balkanskim natjecanjima . Njezin odnos prema atletici je krajnje pozitivan i realan, a uz dokazanog stručnjaka za bacanja će sigurno još napredovati”, istaknuo je.

Ostali rezultati:

Muškarci :

1500m: 1.Elzan Bibić (SRB) 3:57,28, 2.Kosta Šumar (BiH) 4:05,07, 3.Qlirm Hyseni (KOS) 4:06,09;

400m prepone: 1.Tihomir Đorđević (SRB) 55,96, 2.Florian Lata (ALB) 58,06, 3.Željko Todorović (BiH) 58,69;

Vis: 1.Nikola Stojanović (MKD) 185, 2.Tarik Hadžalić (BiH) 185, 3.Nikola Dolina (BiH) 175

Kugla (7,260kg): 1.Hamza Alić (BiH) 20,34, 2.Tomaš Đurović (Draževina-MNE) 19,85, 3.Nedžad Mulabegović (CRO) 19,53;

Kugla (5kg): 1.Laslo Kovač (HUN) 18,97, 2.Risto Drobnjak (Jedinstvo-MNE) 18,47, 3.Nermin Štitkovac (BiH) 18,19;

Disk (1,5kg): 1.Nermin Štitkovac (BiH) 58,00

Žene :

400m: 1.Alisa Bečić (BiH) 55,78, 2.Katarina Sekulić (SRB) 56,16, 3.Bojana Kaličanin (SRB) 56,24;

Vis: 1.Marija Vuković (Dionis-MNE) 190, 2.Sara Lučić (BiH) 178, 3.Sanja Ristović (SRB) 165;

Dalj: 1.Martina Miroska (MKD) 5,66, 2.Tanja Marković (BiH) 5,33, 3.Anđela Drobnjak (Jedinstvo-MNE) 5,31;