Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kamberovića poolje

Slavni ragbijaš Chris Paterson trenirao s mališanima zeničkog Čelika

ragbi paterson (1)

Paterson je, kako je istakao, oduševljen prijemom u Zenici i u Bosni i Hercegovini, koju je posjetio prvi put

Svjetski poznati bivši ragbijaš i škotski reprezentativac Chris Paterson, koji je ambasador ove igre Svjetske ragbi federacije (IRB), danas je bio gost zeničkog Ragbi kluba Čelik čije je mališane na Stadionu Kamberovića polje podučavao tajnama igre u kojoj je stekao slavu.

Manifestaciji “Treniraj s Chris Patersonom” prisustvovao je i britanski ambasador u našoj zemlji Matthew Field, koji je istakao kako mu je veliko zadovoljstvo ponovo biti u Zenici.

-Ovo je bio super dan za ragbi, ali moram reći da je Zenica već dom ragbija. Super su bila i djeca i baš je bilo zabavno igrati se s njima. Velika mi je čast biti tu s njima i ,naravno, s Chrisom Patersonom, jednim od najboljih svjetskih igrača ragbija svih vremena – istakao je Field, koji je dodao kako mu je čast bila biti i gost Ragbi kluba Čelik te da je na ovo druženje doputovao sa svoja dva sina i suprugom.

-Ovo je prvi put da moji sinovi, koji imaju osam i šest godina, igraju ragbi. Do sada nisu imali priliku- kaže Field, koji je dodao kako se ima namjeru i u buduće odazivati pozivima zeničkog tima.

Paterson je, kako je istakao, oduševljen prijemom u Zenici i u Bosni i Hercegovini, koju je posjetio prvi put.

-Prvi sam put ovdje, ali svakako da ću ponovo doći. Sve mi se jako sviđa- kaže Paterson, koji je zadovoljan i obučenošću zeničkih mališana.

– Predivno je bilo. Ne samo stadion i teren. Možete sve imati, ali ako nemate ljude sve je uzalud. Ovaj klub, zaista, ima predivne ljude. Djeca su pokazala veliku vještinu u svim tehničkim elementima- obaranje, dodavanje…te veliki nivo zainteresiranosti za samu igru – ističe Paterson, koji je 2011. godine okončao karijeru aktivnog igrača, u kojoj je upisao oko 100 nastupa te postigao 810 poena za Škotsku.

Paterson je trenutno član stručnog štaba u selekciji Škotske, a sudjeluje i u radu klubova iz Edinburgha.

-Ovo je za nas historijski trenutak, da dođe veličina kao što je Chris Paterson i da trenira s djecom iz RK Čelik. Ovdje je preko 120 dječaka i djevojčica, uzrasta od šest do 16 godina, koji se druže sa škotskim i svjetskim zvijezdama ragbija – kaže Mirza Oruč, koji dodaje kako je ova posjeta veoma važna za razvoj ragbija u BiH.

Usporedbe radi, ističe Oruč, Paterson je u ragbiju ono što je nogometu slavni Francuz Zinedin Zidan.