Košarka

Sloboda i Spars za plasman u završnicu Kupa BiH

kosarka ilu444

U prvenstvu je sarajevski tim Tuzlake dobio u “tijesnoj” završnici

Košarkaši Slobode i Sparsa sastat će se večeras u Tuzli u finalu Kupa BiH Sistema A.

Ovo će biti njihov drugi duel u sedam dana. U prvenstvu je sarajevski tim Tuzlake dobio u “tijesnoj” završnici, a večeras Sloboda ima priliku za revanš. Večerašnja utakmica ima poseban značaj, s obzirom na to da pobjedniku donosi plasman na završni turnir Kupa BiH.

– Ekipa iz Sarajeva uspješno igra na dva kolosijeka, dobro se poznajemo i ne mogu nas iznenaditi, kao ni mi njih. No, bit će puno teža utakmica od nedavne na Grbavici. Tada smo pokazali zube i dokazali da se možemo nositi i s najkvalitetnijim ekipama. Spars igra dvije lige i na neki način navikli su na takav ritam i teške protivnike. Normalno je nadati se pobjedi. Ako dvorana Mejdan bude puna, a ja evo pozivam navijače da u što većem broju dođu na utakmicu, sve je moguće. Uostalom, svi u Tuzli žele pobjedu i pokušat ćemo doći do nje – izjavio je Feni jedan od stožernih igrača ekipe Slobode Josip Naletilić.

Sparsi u Tuzlu dolaze samo dva dana nakon gostovanja u Rogaškoj Slatini gdje su u opkviru Druge ABA lige slavili pobjedu.

– Ekipa je umorna, istrošeno smo fizički i mentalno, ali nadam se da će nam trening koji ćemo obaviti pomoći da se koliko toliko oporavimo. Verujem da ćemo dati maksimum protiv Slobode, očekujem do kraja neizvjesnu utakmicu. Očekuje nas njihova publika i znamo da će biti teško, ali nadamo se Final fouru – kazao je Trbić u četvrtak za Fenu.

Pokušat će maksimalno rasteretiti igrače u meču protiv Slobode, na način da će rotirati veliki broj košarkaša i tako im dati vrijeme za oporavak.

– To je sistem kojem uvijek težimo, a možda i razlog zbog kojeg pobjeđujemo više nego što drugi očekuju. Svi koji su u ekipi su kandidati za igru, uvijek rotiramo barem 11 igrača – rekao je trener Sparsa.

Utakmica između Slobode i Sparsa bit će odigrana večeras u 19.30 sati u “Mejdanu”, a finalni turnir je na rasporedu 16. i 17. februara. Organizator finalnog turnira će biti određen nakon što budu poznate ekipe učesnice završnice Kupa.

Plasman na završni turnir već su osigurali prošlogodišnji osvajač Kupa Igokea i pobjednik Kupa RS-a Mladost iz Mrkonjić-Grada. Uz pobjednika meča Sloboda – Spars, u završnici će igrati i pobjednik Kupa KS Herceg-Bosne između Zrinjskog i Širokog, koje će biti odigrano u nedjelju.