Ostali sportovi

SP u rukometu

Slovenci optužuju: Igrači su nam se otrovali hranom, vrištali su od bolova

25/01/2021

Imali smo ogromnu količinu zdravstvenih problema posljednje noći i na dan utakmice

Rukometna reprezentacija Slovenije nije uspjela da se plasira u četvrtfinale Svjetskog prvenstva jer je u odlučujućoj utakmici protiv domaćina Egipta odigrala neriješeno (25:25).

Selekciji selektora Ljubomira Vranješa odgovarala je samo pobjeda, međutim, uoči najvažnijeg duela Slovenci su imali velikih problema sa igračima. Kako je saopšteno, čak 12 rukometaša zatražilo je pomoć zbog navodnog trovanja hranom.

Saopštenje Rukometnog saveza Slovenije prenosimo u cjelosti:

“Nikada u rukometnoj reprezentaciji nismo tražili izgovore. Kao i uvijek, preuzimamo odgovornost za svaki projekat. Sigurno smo mogli i nešto drugačije, čak i bolje, ali ovog puta – zaista objektivno i preko noći – prije naše ključne utakmice protiv Egipta, našli smo se u situaciji u kojoj nikada ranije nismo bili.

Mogli bismo da zapišemo šta nam se sve dogodilo – ne svojom krivicom – tokom ionako kratkih priprema, ali ovaj dio bi i dalje spadao u područje našeg obećanja. Stoga zaista ne možemo propustiti događaje uoči, noć i na dan odlučujuće utakmice protiv domaćina za ovaj nivo takmičenja nedostojno loše organiziranog Svjetskog prvenstva.

Sve u svemu, samo dodatno demonstrira nejasnu organizaciju prvenstva. Ustvari, imali smo ogromnu količinu zdravstvenih problema posljednje noći i na dan utakmice. Ako se sjećate, imali smo ih sa Tilenom Kodrinom i Urhom Kastelicem u drugačijoj formi, čak i ranije. Stoga apsolutno ne možemo da budemo zadovoljni organizacijom ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Egiptu. Poslije utakmice i službene registracije zbog zdravlja igrača, egipatsko Ministarstvo zdravlja nas je kontaktiralo, ali ne očekujemo značajnije promjene sve dok Međunarodna rukometna federacija (IHF) radi na način koji radi.

Čak dvanaest (!) igrača naše reprezentacije otrovalo se hranom u 24 sata prije naše posljednje utakmice u Egiptu. Pa, to nije bio „virus“. Momci su vrištali od bolova, povraćali i jurišali u toalete kao da im je život u pitanju. Tokom noći pali su Staš Skube i Dragan Gajić, neposredno pred utakmicu, naš najveći i najjači igrač Blaž Blagotinšek srušio se u svlačionici od bola i prevezen je nazad u hotel. Čak devet igrača, usprkos lošem stanju, odlučilo je da se založiti za sebe, za tim, za proboj u četvrtfinale, među osam najboljih svjetskih reprezentacija. Za Sloveniju! Jedna, sportsko ujedinjena zemlja koju svi volimo najviše na svijetu.

Pokazaćemo na kakvom smo testu u sljedećim takmičenjima jer je pred nama još mnogo izazova ove godine.

Naši problemi odgovornima nisu bili pretjerano zanimljivi. Međutim, kada smo se nakon susreta vratili u hotel o stanju naših iscrpljenih i bolesnih igrača napravili smo službeni zapisnik o svemu što se događalo u zvaničnoj medicinskoj službi prvenstva,“ piše u saopštenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.