kraj za španca

Šok na Australian Openu: Ispao Nadal, tokom meča pobjesnio na sutkinju iz Srbije

nadal

Za osvajača Australian Opena iz 2009. i prošle godine ovo je bilo najranije ispadanje s prvog Grand Slama sezone još od 2016. godine, kada ga je u pet setova izbacio Fernando Verdasco

Rafael Nadal poražen je u meču 2. kola Australian Opena. Bolji od prvog nositelja turnira i drugog tenisera svijeta bio je Amerikanac Mackenzie McDonald, inače 65. igrač ATP-ove ljestvice, koji je slavio 6:4, 6:4, 7:5 u meču dugom 2 sata i 32 minute.

Za osvajača Australian Opena iz 2009. i prošle godine ovo je bilo najranije ispadanje s prvog Grand Slama sezone još od 2016. godine, kada ga je u pet setova izbacio Fernando Verdasco.

McDonald je već u prvom gemu meča stigao do breaka, potvrdio ga za prednost 4:1, a onda izgubio svoj početni udarac. Break prednosti zadržao je do kraja prvog seta, a onda fantastično, novim oduzimanjem Nadalovog servisa, otvorio drugi.

Tu prednost je izgubio u četvrtom gemu, no ponovno je iznenadio Nadala u sedmom, poveo 4:3 i zadržao break do kraja seta za najavu velikog iznenađenja u Melbourneu. U jednom trenutku izgledalo je da će Nadal, koji je tokom meča tražio liječničku pomoć, i treći set izgubiti 4:6, no McDonaldovu break-loptu za 5:4 uspio je izvući i produžiti meč. Ipak, samo za kratko.

Već u sljedećoj prilici McDonald je iskoristio break-loptu, poveo 6:5 u trećem setu i potom zaključio meč. U sljedećem kolu igrat će protiv boljeg iz meča u kojem se sastaju Čeh Dalibor Svrčina i Japanac Yoshihito Nishioka.

Bio je ovo drugi međusobni ogled McDonalda i Nadala, rekordera s 22 osvojena Grand Slama. Španac je u prvom, odigranom u Roland Garrosu 2020., lakoćom slavio 6:1, 6:0, 6:3. Omjer je sada izjednačen.

Ljut na sutkinju iz Srbije

Tokom meča kamere su zabilježile njegovo prigovaranje srbijanskog sutkinji Marijani Veljović. Nadala je zasmetalo to što mu se učinilo da nema dovoljno vremena za odlazak do ručnika i brisanje znoja između poena.

Smatrao je da sutkinja prerano uključuje štopericu koja mjeri vrijeme između poena, no neki mediji pišu da je vjerovatnije kako je na sve utjecalo to što je izgubio dva početna udarca u prvom setu i pao u zaostatak 1:4 u odnosu na Amerikanca.

“U svakom meču barem imam pravo pomaknuti ručnik. Ti mi to ne dozvoljavaš. Svaki put sam u žurbi, čak i kad normalno serviram, vidim na satu pet, četiri… S tobom je uvijek isto”, rekao je Nadal, pokazao na drugi kraj terena i nastavio:

“Tebi to nije važno, ne mogu do ručnika svaki put. On se nalazi ondje, na kraju terena. Ti ne znaš, pokušaj shvatiti. Ali ne uzimaš ti ručnik.”