Šok na Tour de France: Ivanu Bassou dijagnosticiran rak

ivan_basso_liquigas

Italijanskom biciklistu Ivanu Bassou u ponedjeljak je dijagnosticiran rak testisa te je 37-godišnjak odmah napustio Tour de France i svoju ekipu Tinkoff-Saxo kako bi započeo s liječenjem.

Basso je bivši dvostruki pobjednik utrke Giro d'Italia, a ove je godine na Touru trebao biti glavnim pomoćnikom u nadolazećim brdskim etapama svom timskom kolegi Albertu Contadoru koji će pokušati spojiti naslove na ovogodišnjem Giru i Touru.

basso i contador

Vijest je šokirala sve u biciklističkom svijetu, a posebno pogođen bio je Contador koji je u suzama sjedio uz Bassa tokom konferencije za medije na kojoj je vijest objavljena.

Basso je sudjelovao u jednom od brojnih padova u prvoj sedmici Tour de Francea i od tada se žalio na bolove u preponi. Prvi slobodan dan na utrci italijanski je biciklist iskoristio za odlazak na dodatne pretrage koje su dale šokantne rezultate.

“Težak dan, liječnici su otkrili ozbiljne zdravstvene tegobe kod Ivana Bassa. Sve će biti dobro, vidimo se u Parizu”, napisao je Alberto Contador u poruci podrške timskom kolegi, koju je objavio na svom službenom Twitter profilu.