Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nadigrali Argentince

Španija je prvak svijeta u košarci

spanija

Španci su od samog početka zadali paklen tempo te na kraju zasluženo slavili

Španija je prvak svijeta u košarci.

U pomalo razočaravajućem finalu za košarkaške sladokusce savladali su Argentinu u Pekingu rezultatom 95:75.

Španci su od samog početka zadali paklen tempo i sjajnom odbranom te vrhunskim rješenjima u napadu pokazali kako Argentincima neće biti lako.

Mnogi su očekivali nešto ravnopravniju utakmicu, ali Španija je već u prvom poluvremenu nagovijestila da će ovo biti njihova utakmica.

Prvo poluvrijeme riješili su u svoju korist rezultatom 43:31.

Odmah na startu drugog poluvremena odlijepili su se na još veću prednost, i do kraja utakmice Argentina je samo pokušavala približiti se, iako nijednom nisu došli ni na jednocifren zaostatak.

Najbolji kod Španaca, kao i na cijelom prvenstvu, bio je Ricky Rubio sa 20 poena, 7 skokova i 3 asistencije, te je zasluženo ponio nagradu najkorisnijeg igrača prvenstva. Standardno sjajan bio je i Gasol sa 14 poena, 7 skokova i 7 asistencija.

Kod poraženih Argentinaca podbacio je Luis Scola koji je prve poene ubacio tek u drugom poluvremenu, a meč je završio sa skromnih 8 poena i 8 skokova.

Briljirao je košarkaš Real Madrida Gabriel Deck sa 24 poena, a svoju magiju je još nekoliko puta pokazao Facundo Campazzo sa 11 poena i 8 asistencija, ali dvojac kraljevskog kluba nije uspio napraviti razliku.

Srbijanski reprezentativac Bogdan Bogdanović nalazi se u najboljoj petorci turnira, a tu su uz njega Francuz Evan Fournier, dva Španca Ricky Rubio i Marc Gasol, te iskusni Luis Scola.