Ostali sportovi

Sportske igre mladih: Počinje festival mladosti i radosti u Sarajevu

10/08/2017

Grad Sarajevo će narednih pet dana biti centar sporta i mladosti, glavno okupljalište djece i mladih iz cijele Bosne i Hercegovine. Nakon 70 dana takmičenja u preko 30 gradova/općina počinje Veliko Finale 7. BH Telecom Sportskih igara mladih. Prva smjena finalista doputovala je u jutarnjim satima u Sarajevo. Dječaci i djevojčice iz čitave Bosne i Hercegovine spremni su a takmičenja, ali i za sjajno druženje.

Igre su u prethodnih 6 godina okupile 178.029 dječaka i djevojčica iz 131 grada/općine te je na Velikom finalu Igara učestvovalo 10.117 finalista. Odigrane su 86.672 utakmice, te je podijeljeno 430 medalja. Ove godine na Igrama se družilo više od 42.000 učesnika iz preko 50 bh. gradova/općina, a oko 1.800 mališana će biti dijelom finalnog takmičenja.

I ove godine, najbolji iz čitave Bosne i Hercegovine, takmičit će se u malom nogometu, uličnoj košarci, rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, tenisu, šahu, stonom tenisu, atletici i igri između dvije vatre, a pobjednici Velikog finala, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnim danima Igara u Splitu gdje će odmjeriti snage sa vršnjacima iz Srbije i Hrvatske. Finalno takmičenje Igara se ove godine organizuje uz finansijsku podršku USAID-a, a specijalni partner Igara je i ove godine Olimpijski komitet BiH.

„Zaista nam je drago da će i ove godine glavni grad Bosne i Hercegovine ugostiti finaliste, te u ovom periodu biti centar zabave i smijeha za naše male sportiste. Bilo je puno smijeha, radosti i zabave, prvih simpatija i nadamo se da smo uspjeli stvoriti neraskidiva prijateljstva među mališanima“ izjavio je Haris Deliahmetović, predsjednik organizacionog odbora Igara u BiH.

Učesnici su s nestrpljenjem očekivali dolazak u glavni grad ponajviše zbog druženja dok je nekima cilj i plasman na Međunarodne dane Igara u Splitu.

„Pobijedile smo u Srebrenici na košarkaškom turniru i sretne smo što smo i ove godine uspjele doći u Sarajevo. Jedva čekamo da vidimo društvo iz prethodnih godina s obzirom da nam je ovo četvrti put da smo ostvarile plasman na Veliko finale. Do sada nismo ostvarile plasman na Međunarodne dane Igara u Splitu, te ćemo se ove godine malo više potruditi“ izjavila je Ana Vučetić, kapiten ekipe „Trojka o tablu“ iz Ljubovije.

Mališani će pored takmičenja obići glavni grad Bosne i Hercegovine Centrotrans-Eurolines City autobusom, a tom prilikom će posjetiti i Zemaljski i Olimpijski muzej u Sarajevu, te se družiti sa poznatim sportistima.

Poli CUP, takmičenje u nogometu za kategoriju 2006. godište i mlađe počinje danas, 10.8.2017. godine u 15:30h u Sportskoj dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu, dok će Bingo CUP, takmičenje u košarci, za kategoriju 2002. godište i mlađe početi u 16:00h u Gimnaziji Dobrinja. Takmičenja se nastavljaju i sutra, a svečana dodjela medalja za prvu smjenu finalista održat će se 11.8.2017.godine u 18:45h u Sportskoj dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.