Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galić pisao Magazinoviću: Istina je da Granična policija BiH radi u nehumanim uvjetima

ZoranGalic02

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić uputio je riječi zahvale poslaniku SDP BiH u Parlamentarnoj skupštini, Saši Magazinoviću povodom inicijative za infrastrukturno unapređenje graničnih prelaza i poboljšanje uslova rada Granične policije BiH.

„Želim se osobno i u ime brojnih pripadnika Granične policije BiH, kao i građana Bosne i Hercegovine zahvaliti na inicijativi koju ste pokrenuli. Nakon naših dugogodišnjih i brojnih apela da je nužno popraviti infrastrukturu na graničnim prijelazima jer su prva slika Bosne i Hercegovine, a njeni službenici rade u nehumanim uvjetima, ohrabrujuće je da zastupnik u zakonodavnom tijelu pokaže interes da se situacija konačno promijeni nabolje“, stoji između ostalog u pismu.

Direktor Galić naglašava da je Granična policija BiH više puta alarmirala nadležna tijela, prije svega Upravu za indirektno oporezivanje (UIO BiH), sa zahtjevom za poboljšanje iznimno loše infrastrukture na većem broju graničnih prijelaza u BiH. On je potvrdio da na jednom broju prijelaza „ne postoje temeljni infrastrukturni uvjeti za obavljanje graničnih provjera i da policijski službenici rade u nemogućim uvjetima“.

Magazinović je istaknuo da je ohrabren stavom direktora Galića i njegovom podrškom da se u Parlamentarnoj skupštini BiH otvori ovo veoma važno pitanje, kako za radne uslove uposlenika Granične policije BiH, tako i za imidž naše države.

„Katastrofalni uslovi u kojima radi značajan broj graničnih policajaca, nepostojeća infrastruktura, pa na koncu i sve one pocijepane ili prljave zastave koje nas dočekaju na zahrđalim jarbolima na ulasku u BiH, sramota su svih političara, od članova Predsjedništva BiH pa do načelnika općina. Razumijevajući nadležnosti i odgovornost UIO BiH za rješavanje ovog krupnog problema, želim istaknuti da se svi moramo dati svoj doprinos kako ne bi dočekali i zimsku turističku sezonu stideći se prve slike BiH koju dožive svi oni koji dolaze u našu domovinu. U tom smislu očekujem da kroz odgovor na poslaničko pitanje koje sam uputio Graničnoj policiji BiH, dobijemo jasne preporuke o koracima koje Parlament BiH može poduzeti po ovom pitanju“, zaključio je Magazinović.