Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

eurobasket

Srbijanke su evropske prvakinje u košarci, u finalu uvjerljivo savladale Francusku

sr

Francuska je imala prednost samo kratko na početku utakmice, a u nastavku Srbija je kontrolisala utakmicu

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je Eurobasket nakon što je u finalu savladala Francusku rezultatom 63:54 i tako došla do druge titule prvaka Evrope.

Francuska je imala prednost samo kratko na početku utakmice, a u nastavku Srbija je kontrolisala utakmicu. Francuskinje su samo u drugoj dionici uspjele u jednom trenutku izjednačiti, a Srbijanke su na odmor otišle sa pet poena prednosti (31:26).

Izabranice Marine Maljković su u trećem periodu došle do 18 poena prednosti, no ipak su u posljednjih deset minuta ušle sa osam poena prednosti (48:40). U četvrtoj četvrtini Srbija je igrala odbranu, ali nije to koristila da dođe do sigurnije prednosti.

Ipak, ni Francuskinje nisu bile pretjerano raspoložene u napadu, tako da nisu ozbiljnije prijetile Srbiji, kojoj je u cilju bilo što više potrošiti vrijeme. Izabranice Marine Maljković do kraja su uspjele sačuvati prednosti, imale su sve u svojim rukama, te su na kraju slavile sa 63:54.

Srbiju je do pobjede u finalu vodila Anderson sa 18 poena, četiri asistencije i jednim skokom, a Brooks je dodala 15 poena i pet skokova. U redovima Francuske Vukosavljević je ubacila 15 poena uz pet skokova i asistenciju. Johannes je dodala 13 poena.