Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

društvene mreže "gore"

Srpski reprezentativac šokirao naciju, nikad mu ovo oprostiti neće?!

Basketball – Olympics: Day 7

Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice oko Kosova. Svjestan sam da će me mnogi zbog ovih rečenica zamrziti, ali vrijeme je da neko to kaže javno

Nikola Kalinić, krilni igrač srpske reprezentacije i turskog Fenerbahcea, podigao je dosta prašine nakon što je listu Blic dao intervju u kojem je, između ostalog, kazao da Srbi nisu nebeski narod i se trebaju pomiriti sa situacijom na Kosovu.

“Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice oko Kosova. Svjestan sam da će me mnogi zbog ovih rečenica zamrziti, ali vrijeme je da neko to kaže javno: Riješimo taj problem, izvucimo što možemo i nastavimo dalje – Kosovska bitka se odvila prije 600 i više godina i već desetljećima to nije “naš” teritorij. Neka me isprave stariji i pametniji ako griješim. Niko ne živi od prošlosti i što se prije pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bit će nam bolje – kazao je Kalinić i nastavio:

– Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili. Imali smo svijetlih trenutaka u prošlosti, ali moramo se pomiriti s tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj karti svijeta. Ko mi ne vjeruje, neka proputuje svijetom i neka kaže strancima odakle je i ko je, doživjet će šok, siguran sam. Ja sam ga doživio. Nedavno je i potpisan novi ugovor o saradnji između Njemačke i Francuske, prvi je bio 1963. godine, dakle 16 godina poslije svega što se događalo u Drugom svjetskom ratu. Hej, 16 godina od svih zločina, zlodjela i žrtava su shvatili da moraju zajedno i pogledajte gdje su sada? A mi i dalje pričamo o Kosovskom boju i ko zna čemu… – dodao je košarkaš i zaključio:

– Gledam ista lica otkad znam za sebe. A realno stanje u Srbiji, uz iznimku Beograda i donekle Novoga Sada, sve je gore. Razumijem da politika i fotelje kao droga, lako je navući se, ali dosta je više. Očigledno je da nas ta politika i ideje iz 20. stoljeća ne vode nikuda. Zakazali su mladi iz osamdesetih i devedesetih koji su dozvolili da ih posvađaju i podijele.

Njegova izjava rezultirala je lavinom negativnih komentara u kojima mnogi Kalinića nazivaju Mustafom, izdajicom, tjeraju ga da pređu na islam, a sve obiluje vrijeđanjima i prijetnjama…