zalužani

MUP RS u štalu za radne i paradne konje ulaže 280.000 KM

mup rs konji

Najavljivano je da će određeni broj konja za potrebe policije biti uzet iz ergele “Vučijak”, koja je u vlasništu Vlade RS, a jedan broj iz Srbije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo je prije nekoliko dana tender za rekonstrukciju i adaptaciju hangara u objektu za smještaj konja u kompleksu Centra za obuku u Zalužanima. Za ovaj posao ponuđeno je 280.000 KM. Oglas je otvoren do 1. marta, a radovi ne bi trebali trajati duže od četiri mjeseca.

Inače, adaptacija tog objekta preduvjet je za nabavku konja za potrebe MUP-a RS. Još uoči otvorenja Centra u Zalužanima u aprilu prošle godine Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, kazao je da je u planu nabavka konja za potrebe entitetskog MUP-a i konjičke jedinice, koja bi se formirala pri Specijalnoj jedinici tog MUP-a i obučila za održavanje javnog reda i mira.

Osim za radne, ti bi se konji koristili i u paradne svrhe. Najavljivano je da će određeni broj konja za potrebe policije biti uzet iz ergele “Vučijak”, koja je u vlasništu Vlade RS, a jedan broj iz Srbije. Inače, konjičku jedinicu u regionu imaju još Srbija, Slovenija i Mađarska. U tim zemljama konjica se koristi najviše za protokolarne svrhe.

Hrvatska je do 2013. godine imala konjičku jedinicu pri MUP-u. Kad su je prije nekoliko godina htjeli reaktivirati, pravdali su to time da su konjičke jedinice efikasne i učinkovite u suzbijanju demonstracija i navijačkih nereda, ali i u ophodnji granice. Ne zna se jesu li ovi podaci možda glavni motiv i MUP-u RS da formira konjičku jedinicu.

U Hrvatskoj je pokušaj formiranja takve jedinice propao najviše zbog izuzetno velikih troškova, a angažmanu konja u policijske svrhe tada su se usprotivila i tamošnja udruženja za zaštitu životinja. Tada se radila procjena prema kojoj konjanik u policiji vrijedi kao deset pješaka.

Dresura i obuka

Osim troškova adaptacije prostora za smještaj konja, procjene su da će oprema za konjicu koštati još najmanje 300.000 KM, što će, uz troškove dresure konja i obuke jahača – policajaca, iznos potpunog formiranja konjičke jedinice povećati na više od 600.000 KM. Naravno, ako se u obzir uzmu još i plaće uposlenih u toj jedinici, zasigurno će ona sa svim troškovima koštati i do milion maraka.