Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Formula 1

Strollu pol pozicija u trci za Veliku nagradu Turske

formula 1 stroll (1)

Sa drugog mjesta startovaće Max Verstappen iz RB Racing Honde

U izuzetno teškim uslovima, koji su zbog jake kiše vladali na stazi u Istanbulu, današnje kvalifikacije najbolje je odvozio Lance Stroll u bolidu Racing Point BWT Mercedesa. Time je Stroll sa vremenom 1:47,765 iznenađujuće stigao do pol pozicije na sutrašnjem startu trke za Veliku nagradu Turske šampionata Formule 1, javlja Anadolu Agency (AA).

Sa drugog mjesta startovaće Max Verstappen iz RB Racing Honde koji je bio najbolji na sva tri zvanična treninga, ali ne i u kvalifikacijama. Od Strolla, koji se najbolje snašao na mokroj stazi uz slabu vidljivost, bio je sporiji za 0,290 sekundi. Treće vrijeme ostvario je Strollov klupski kolega Sergio Perez.

Vodeći dvoja iz Mercedesa Lewis Hamilton i Valtteri Bottas nije se najbolje snašao u uslovima koji su vladali na stazi Istanbul Park. Hamilton je ostvario tek šesto, a Bottas deveto vrijeme.

Uoči trke za Veliku nagradu Turske suvereni lider u poretku vozača je Hamilton sa 282 boda, a slijede ga Bottas sa 197 i Verstappen sa 162. U poretku konstruktora ubjedljivo vodi Mercedes sa 479 bodova, a drugi je RB Racing Honda sa 226.