Ostali sportovi

paraolimpijske igre

Sudionik Igara završio u bolnici zbog korone

26/08/2021

Bach je bio na udaru japanske javnosti i prije nego što u završile Olimpijske igre jer je snimljen u šetnji po prestižnoj tokijskoj trgovačkoj četvrti Ginza u pratnji tjelohranitelja, iako su se sportaši morali pridržavati strogih pravila covid-19 i nije im bilo dopušteno razgledavanje

Strani sudionik Paraolimpijskih igara u Tokiju hospitaliziran je s teškim simptomima covid-19, prenosi Hina.

Prvi je to slučaj hospitalizacije nekog od sudionika POI u Tokiju koje su otvorene u utorak.

Međutim, za sada nema nikakvih drugih informacija i detalja niti je poznato radi li se o sportisti ili o nekom od članova delegacija.

Do sada je zabilježeno 16 slučajeva koronavirusa u Paraolimpijskom selu pri čemu dva sportista, dok od 12. avgusta ukupan broj slučajeva povezanih s POI sada iznosi 169, uključujući devet sportista.

Iz Organizacijskog odbora su poručili kako će nastaviti tražiti stručne savjete o pojavi novih slučajeva covid-19 u paraolimpijskom selu, ali i naglasili kako nema “koncentracije” slučajeva koronavirusa nakon što je otkriveno da su zaraženi pojedinci iz različitih sportova i nacija.

“Čini se da oni s pozitivnim slučajevima dolaze iz različitih sportova i različitih zemalja. Nastavit ćemo pomno pratiti situaciju i slušati savjete stručnjaka te nastojati medijima pružiti tačne informacije. Prema podacima koje imamo nema koncentracije da postoji jedna država ili jedan sport,” kazao je glasnogovornik Tokio 2020. Masa Takaya.

Ranije ove sedmice, predsjednica Organizacijskog odbora Tokio 2020. Seiko Hashimoto potvrdila je da će pravila biti “još stroža” nego što su bila tijekom Olimpijskih igara u pokušaju da se zaštite sportisti na Paraolimpijskim igrama i izbjegne pogoršanje širenja covid-19.

Dodajmo i kako je japanski savjetnik za covid-19 kritizirao predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha zbog ponovnog posjeta Tokiju kako bi prisustvovao svečanom otvaranju Paraolimpijskih igara, rekavši da je to u suprotnosti sa “zdravim razumom” uslijed alarmantnog porasta zaraze koronavirusom.

“Pitam se zašto se vratio. Trebao je koristiti zdravi razum,” rekao je Shigeru Omi, predsjednik vladinog pododbora za odgovor na koronavirus.

Omi je doveo u pitanje obrazloženje iza Bachove odluke da ponovno otputuje u Tokio kako bi sudjelovao u događajima vezanim za Paraolimpijske igre, s obzirom da japanske vlasti pozivaju ljude da ostanu kod kuće i rade na daljinu kako bi pomogli u suzbijanju infekcije koronavirusom.

Od početka Olimpijskih igara 23. jula Tokio je u više navrata postavljao rekorde u dnevnim slučajevima zaraze COVID-19, a zdravstveni stručnjaci opisuju trenutnu situaciju na “razini katastrofe”.

Tokio je u vanrednom stanju od sredine jula, a opseg mjera proširen je na druga područja Japana, dok je zdravstveni sistem glavnog grada pod pritiskom zbog sve većeg broja ozbiljnih slučajeva covid-19.

Bach je bio na udaru japanske javnosti i prije nego što u završile Olimpijske igre jer je snimljen u šetnji po prestižnoj tokijskoj trgovačkoj četvrti Ginza u pratnji tjelohranitelja, iako su se sportaši morali pridržavati strogih pravila covid-19 i nije im bilo dopušteno razgledavanje.

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) stao je u Bachovu obranu naglasivši kako Bachov posjet POI naglašava njegovu predanost paraolimpijskom pokretu, tvrdeći da odnos između dvije organizacije nikada nije bio bolji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.