Šuman: Bjelorusija i Češka nisu atraktivne, ali jesu jake i opasne reprezentacije

suman press3333

Samo dva treninga imat će rukometni reprezentativci BiH uoči dva važna kvalifikaciona meča za evropsko prvenstvo, u četvrtak protiv Bjelorusije u Minsku, te protiv Češke u subotu u Mejdanu.

Seletor Bilal Šuman sve reprezentativce očekuje u Tuzli večeras, a već sutra, poslije doručka, putuju za Minsk gdje očekuju dosta od susreta s Bjelorusima.

Šuman za spomenute mečeve ne može računati na povrijeđenog Alena Ovčinu te na suspendovanog Vladimira Vranješa, dok se nada da je Senjamin Burić potpuno oporavljen, jer pruža dobre partije u dresu Zagreba.

– U oktobarskim utakmicama cilj nam je da osvojimo što više bodova. Bjelorusija i Češka nisu atraktivne, ali jesu jake i opasne reprezentacije. Pokušat ćemo već protiv fizički snažne Bjelorusije ostvariti povoljan rezultat koji nam daje nadu za plasman na evropsko prvenstvo. Želimo pobijediti Češku u Mejdanu, mada se zna koliko su jaki, jer su na evropskom šampionatu u Hrvatskoj pobijedili Dansku. S obzirom na to da sudjeluju 24 reprezentacije, to je za nas velika šansa i nadamo se da ćemo se prvi put naći na šampionatu – rekao je Šuman na današnjoj konferenciji za novinare u Tuzli.

Selektor je rekao da će protiv Bjelorusije imati težak posao, ali je objasnio kako treba igrati protiv takvog suparnika.

– Jaki su na pozicijama bekova, imaju dosta šutera. Ali, mislim da smo našli jednu bazu u odbrani koja iz utakmice u utakmicu izgleda dobro. S nekom brzom tranzicijom kontre i polukontre želimo davati lagane golove, odnosno, želimo u napadu igrati s mnogo discipline – kazao je Šuman.

Kapiten Nikola Prce podsjetio je da je BiH s Bjelorusijom u prošlosti dva puta igrala neriješeno.

– Ako gledamo posljednje rezultate, Bjelorusija i Češka su malo ispred nas, ali nisu mnogo bolji. Kada je riječ o Bjelorusiji, ići će im na ruku domaći teren, a što se tiče Čeha, napravili su nekoliko dobrih rezultata, imaju odlične pojedince i zaista su sjajna ekipa – rekao je Prce izrazivši nadu da će publika u tuzlanskom Mejdanu ponovo dati “vjetar u leđa” rukometnim “zmajevima”.

Šumanov pomoćnik, Danac Lase Boesen, naglasio je da mu je drago biti dio ove rukometne priče, dodavši da se nada plasmanu BiH na evropsko prvenstvo 2020. godine.

Tome se nada i reprezentativac Marko Panić, koji je istakao da naša selekcija ima dosta problema na poziciji pivota, ali da je dobro što se Senjamin Burić vratio nakon teške povrede.

– U tri dana imamo dvije jake utakmice. Možemo se nositi s Bjelorusijom i Češkom. Treba nam jedna pobjeda s kojom bismo, uz obje pobjede protiv Finske, izborili plasman na evropsko prvenstvo. Ovo je za nas velika šansa i nadam se da ćemo je iskoristiti – zaključio je Panić.

Utakmica Bjelorusija – BiH igra se u Minsku u četvrtak (18 sati), a susret BiH – Češka u subotu u Mejdanu (20 sati).