Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šuman: Plakao sam kao malo dijete

Zmajevi se pripremaju za kvalifikacije: Šuman od početka nametnuo visok ritam

Bilal Šuman, selektor naše rukometne reprezentacije, već dva dana bio je nedostupan, nakon odluke EHF da u slučaju Nuić odluči u korist Švicarske. Naš tim neće igrati u baražu za Svjetsko prvenstvo 2019. u Danskoj i Njemačkoj.

U razgovoru za Oslobođenje Šuman ističe da je prema našem nacionalnom timu počinjen zločin.

– Ne mogu vam opisati koliko sam razočaran. Ne sjećam se kad sam plakao, ali kada sam vidio odluku EHF-a isplakao sam se kao malo dijete. Delegat Repenšek napravio je zločin prema nama. Ovo je masakr šta nam je čovjek uradio. Na kraju smo mi bili ispali krivi, a njegova neodgovornst nije došla na naplatu. To je čovjek koji je bio ispitivan zbog namještanja mečeva u Njemačkoj i to možda govori o nama. To je čovjek koji je napravio zločin prema bh. rukometu, govori Šuman i nastavlja:

– U mojoj glavi je tako da se nadam da će Evropska rukometna federacija uraditi jednu totalnu analizu i nadam se da će naši predstavnici Saveza uzeti dokumentaciju i uputiti se u sjedišter EHF-a. Imamo dokaze da je sve ovo greška Darka Repenšeka. Ionako nam je rukomet na samom dnu i onda nam neki Repenšek udari šamar. Ovo samo šteti našem rukomet i vodi ga u gašenje.

Selektor BiH istakao je da je šokiran i razočaran, te da ne zna kako da se obrati igračima.

– Na sportskom dijelu imamo sistem. Krenuli smo s omladincima, u A reprezentaciji ima pomaka, ali malo pomalo našli smo put, kojim treba da idemo. Šokiran sam i razočaran. Što se tiče Repenška meni je izgleda na klupi moglo sjediti 25 igrača. Prekršio je najmanje tri pravila i zavio nas je u crno. Nadam se da ću EHF-u imati razumijevanja i da će sprovesti pravu istragu. Vidim da Repenšek daje izjave da je predstavnik RSBiH kriv – svaka mu čast. No, očito je zaboravio zašto je došao u dvoranu bez isprintanog zapisnika, a i nije objasnio šta je radio od 11 do 19, govori Šuman i nastavlja:

– Žalosno je da EHF nijednom rečenicom nije spomenuo delegata u odluci. Pa čovjek je prema pravilima samo trebao dopisati Nuića u zapisnik. Nadam se da će analizirati njegov rad. Ovaj njegov propust nevjerovatno će loše utjecati na kompletan bh. rukomet. I moram reći da mi je žao igrača, ne znam šta da im kažem ili kako da im se obratim. Ne dam na ove momke i želim da se ovo, opet na kraju dobro završi po nas, jer nismo zaslužili ovo, ni igrači ni ja.

Šuman je istakao i da reprezentacija ne smije biti tema prepucavanja raznih struja u Savezu.

– Reprezentacija ne smije da služi za potkusurivanje. Mi smo u nemogućim uslovima ostvarili plasman u baraž. Napravili smo taj uspjeh i zaslužili da igramo sa Norveškom, bez obzira što je protivnik jači od nas.