Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EYOF 2019

Sva borilišta spremna, mladost i sport pobjeđuju sve barijere

eyof

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je kazao da vjeruje da će EYOF donijeti vrlo pozitivan efekat, prije svega, za promociju Sarajeva i Istočnog Sarajeva

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao je s gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulahom Skakom i Nenadom Vukovićem sastanak upriličen u povodu predstojećeg Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), javlja Anadolu Agency (AA).

Crnadak je nakon sastanka kazao da vjeruje da će EYOF donijeti vrlo pozitivan efekat, prije svega, za promociju Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

“Mislim da će dati jedan dodatni podstrek za dolazak još više ljudi na, prije svega, naša skijališta. Vi ste vidjeli da u posljednje vrijeme brojevi u sektoru turizma u našoj zemlji rastu. A to se može očekivati posebno u oblasti sportskog zimskog turizma. Druga važna stvar koju želim da istaknem je važnost dobre saradnje gradonačelnika Sarajeva i Istočnog Sarajeva i uopšte saradnje Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Jedna važna poruka je da se dogovorom, kompromisom i razgovorom mogu napraviti velike stvari. I mislim je to važno”, rekao je Crnadak, dodajući da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH dati punu podršku EYOF-u u okviru svojih nadležnosti, posebno promocijom događaja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vuković je istakao da je ovo vrlo važan trenutak, napominjući kako su na sastanku od ministra tražili da promoviše ovaj događaj putem diplomatsko-konzularne mreže.

“Ovim projektom ćemo se pokazati Evropi i svijetu u jednom potpuno drugom svijetlu. Mi često ističemo da je EYOF prilika da pokažemo da možemo uraditi velike stvari i da se možemo vratiti na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima u čemu smo nekada bili poznati. Dva grada su pokazala da imaju sposobnost da sarađujemo na stvarima gdje ocijenimo da imamo zajednički interes. Znate da ćemo iskoristiti ovaj događaj za promociju naših turističkih potencijala. Potrudit ćemo se svakako da budemo dobri domaćini”, kazao je Vuković.

Skaka je u obraćanju novinarima naglasio da su dvije ključne poruke organizacije Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019. godine.

“To je da smo mi spremni i sposobni i da možemo organizovati velike događaje i da naša mladost i sport mogu pobijediti sve barijere, a druga je da sam sretan da će uskoro taj ključ slave uspjeha Vučko predati Groodvyju na stadionu Koševo na svečanoj ceremoniji otvaranja i da ćemo u ovih sedam dana u kojih će biti takmičenje pokazati da u Sarajevu živi olimpijski duh i da će jedan ovakav događaj biti dobar okidač za pozitivnu energiju u gradu i u BiH, te vjerujem da je svijetla budućnost pred nama. U ovom trenutku mogu najaviti da su sva borilišta spremna i da će EYOF 2019. biti, siguran sam, najbolji organizirani EYOF do sada”, rekao je Skaka.

Od 9. do 16. februara Sarajevo i Istočno Sarajevo bit će domaćini Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF).

EYOF 2019. će u Sarajevu okupiti više od hiljadu takmičara, blizu 750 članova delegacija iz 46 evropskih država, te više od 150 akreditiranih novinarskih ekipa i hiljade volontera iz cijele države.