Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečano otvoren 13. EYOF: Boje BiH u Erzurumu branit će šest takmičara

eyof_2017_erzurum_2

Ministar sporta i omladine Republike Turske Akif Cagatay Kilic svečano je otvorio 13. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji se održava u turskom gradu Erzurumu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji otvorenja na stadionu “Kazim Karabekir“ prisustvovalo je 25.000 gledalaca, koji su, uprkos temperaturi od minus 14 stepeni Celsiusa uživali u jedinstvenom spektaklu.

Uz ovacije publike, na stadion su izašlle reprezentacije mladih sportista iz 34 zemlje članice, a igre je zvanično otvorio resorni turski ministar Kilic.

On je kazao kako na svijetu ima mnogo više onih koji žele da ga čine ljepšim i boljim mjestom za život nego onih zlonamjernih koji žele da ga prljaju i unište.

“Srca nam se ispune nadom kada gledamo ove mlade sportiste. Gledajući ih kako su došli iz različitih regija i stali rame uz rame, duše nam ispunjava nadom. Ovakve sportske manifestacije okupljaju i ujedinjuju mlade iz svih slojeva društva i svih korijena. Ljudi će se bolje razumijevati kada bude više zajedničke nade, radosti i uzbuđenja. To će oslabiti i u konačnici pobijediti zla poput terorizma u svijetu“, poručio je Kilic.

Ističući kako se stvarni uspjeh ne mjeri brojem medalja već ostvarenim kontaktima među sportistima, ministar Kilic je kazao da će se svi učesnici EYOF-a kućama vratiti kao pobjednici.

“EYOF je poziv iz Erzuruma na prijateljstvo i bratstvo. EYOF je most koji među državama grade sport, dobrota, solidarnost i tolerancija“, poručio je Kilic.

Prisutne na gradskom stadionu u Erzurumu pozdravio je i turski ministar zdravstva Recep Akdag koji je kazao kako je Turska u proteklih nekoliko godina zabilježila veliki razvoj koji je vidljiv i po novoizgrađenim sportskim kompleksima i infrastrukturi.

“Erzurum je sportski grad sa svim kapacitetima. Svjestan sam vrijednosti sporta koji okuplja zdravu omladinu u vremenu kada u svijetu bukte ratovi i rastu zdravstveni problemi“, kazao je Akdag.

Čelnik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič se također obratio prisutnima na otvaranju EYOF-a i poručio kako je temeljna ideja olimpizma poštivanje, prijateljstvo i usavršavanje u sportu.

Zahvalivši Turskoj na organizaciji EYOF-a, Kocijančič je kazao kako je siguran da će to biti veliki uspjeh za Erzurum.

“Erzurum će biti ponos evropskog sporta i Turske. Zahvaljujem narodu ovog grada i volonterima“, kazao je Kocijančič.

Nakon obraćanja, turska reprezentativka Ayse Drlu je zapalila olimpijski plamen, što je izazvalo ovacije publike.

Ceremonija je završena spektakularnim vatrometom, a turske snage sigurnosti su pojačale mjere sigurnosti i nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

Inače, ovogodišnji EYOF je trebalo da se održi u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, ali nakon što je BiH iskazala potrebu za dodatnim vremenom za organizaciju jednog ovakvog takmičenja, izvršena je zamjena te je ulogu domaćina preuzeo turski Erzurum. Po završetku takmičenja u Erzurumu, delegacija BiH će preuzeti zastavu EYOF-a i donijeti je u Sarajevo gdje će 2019. biti održano naredno takmičenje.

Na EYOF-u u Erzurumu održaće se takmičenja u devet sportova: alpskom skijanju, biatlonu, ski trčanju, karlingu, umjetničkom klizanju, hokeju na ledu, brzom klizanju, ski skokovima i snowboardu.

Ekspedicija BiH

Među učesnicima nalaze se i mladi sportisti iz Bosne i Hercegovine. Našu ekspediciju na Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu čini 12 članova, od kojih su šest sportista, tri trenera, šef misije, članica tehničkog osoblja i mlada ambasadorica.

Našu delegaciju sačinjavaju talentovani takmičari u alpskom skijanju Matin Kamenica, Dino Terzić, Emina Husić, Sara Šišić sa trenerom Almirom Bužom (slalom i veleslalom), kao i predstavnici u biatlonu i ski trčanju Miloš Čolić s trenerom Milovanom Jevtovićem i Strahinja Erić, čiji je trener Dragan Jeftović. U delegaciji su još šef misije Said Fazlagić, mlada ambasadorica Lejla Tanović i članica tehničkog osoblja Lana Grgić.

Prvi nastup na Igrama zabilježiće Sara Šišić i Emina Husić u veleslalomu, koji je na programu 13. februara u 10 sati.