Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slave i Bosanci i Hercegovci: Olakšan put do švicarskog pasoša

svicarska_ref
Šef socijaldemokrata Christian Levrat: Zagovarao pomenute olakšice

Švicarci su na referendumu u nedjelju rekli “da” lakšem odobravanju državljanstva useljenicima treće generacije, uprkos antimuslimanskoj kampanji populističke desnice. To su prvi rezultati referenduma koje su objavili javni mediji.

Većina birača i kantona prihvatila je vladin prijedlog, objavili su javna televizija RTS i novinska agencija ATS. Prijedlog je podržalo gotovo 59 posto Švicaraca, po agenciji za ispitivanju javnog mnijenja gfs.bern.

Reforma se odnosi na potomke useljenika koji su rođeni u Švicarskoj, mlađi su od 25 godina, najmanje pet godina su pohađali školu u Švicarskoj, imaju dozvolu boravka u zemlji i barem jedan djed ili baka imaju dozvolu stalnog boravka.

Te uslove ispunjava oko 25.000 mladih ljudi u zemlji od osam miliona ljudi. Među njima i veliki broj Bosanaca i Hercegovaca koji su izbjegli u Švicarsku. Njihova djeca rođena u toj zemlji, sada će postati švicarski državljani. Naravno, oni koji to žele.

Protivnici prijedloga, među kojima je protivimigrantska Švicarska narodna stranka (SVP), upozoravali da bi taj potez mogao omogućiti muslimanskim ekstremistima da dobiju švicarske pasoše.