Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kenija

Svjetski rekorder u maratonu poginuo u saobraćajnoj nesreći

Kelvin Kiptum poginuo
FOTO: Screenshot
Kelvin Kiptum poginuo u saobraćajnoj nesreći

Korinin trener Petar Zadro istaknuo je da je ovo samo kontinuitet velikih uspjeha Borsinih judaša koji su neprekidni u posljednjih 15 godina rada kluba

Svjetski rekorder u maratonu, kenijski trkač Kelvin Kiptum poginuo je u saobraćajnoj nesreći u nedjelju, objavile su kenijske vlasti.

Uz 24-godišnjeg Kiptuma, poginuo je i njegov trener Gervais Hakizimana.

“Užasno! Kenija je izgubila posebnog dragulja. Nemam riječi”, objavio je kenijski ministar sporta Ababu Namwamba.

Sjajni Tarik Biberović neće igrati za BiH, odabrao je drugu zemlju

Kiptum je u oktobra prošle godine na Čikaškom maratonu postavio svjetski rekord pretrčavši 42 kilometra i 195 metara za 2:00:35 sati, čime je za 34 sekunde srušio dotadašnji rekord još jednog Kenijca Eliuda Kipchogea, koji je postavljen u Berlinu 2022.

Kiptum je svoj potencijal prvi put pokazao iste te godine u Valenciji, gdje je postao treći najbrži trkač na 42.195 km s vremenom 2:01:53. Lani je u Londonu trčao 2:01:25, što je bilo samo 16 sekundi sporije od svjetskog rekorda Kipchogea, koji se godinama smatra najboljim maratoncem. U svom trećem pokušaju je uspio, premda je njegov cilj bio samo popraviti rekord Chicago Marathona (2:03:45). 

“Došao sam po rekord staze, ali srećom bio sam dovoljno brz i za svjetski rekord. Znao sam da ću jednog dana oboriti ovaj rekord, ali mislio sam kako još nisam spreman. Presretan sam”, rekao je tada.

Bio je to prvi svjetski rekord u maratonu koji nije postavljen u Berlinu u posljednju 21 godinu.