Ostali sportovi

Selektor BiH

Tanović ubuduće favoritkinja za medalje na SP i EP

26/10/2020

Završavam najuspješniju sezonu u karijeri, istakla je Lejla Tanović, biciklistkinja Bosne i Hercegovine osmoplasirana sa Svjetskog prvenstva

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović ostvarila je uspjeh karijere osvojivši osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u maraton disciplini koje se održalo u Turskoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Plasman u top 10 na Svjetskom prvenstvu je najbolji rezultat za biciklizam Bosne i Hercegovine. Na stazi dugoj 81 kilometar sa visinskim usponom od 2.500 metara pobjedu je odnijela reprezentativka Švicarske Ramona Forchini, drugo mjesto osvojila je dvostruka osvajačica olimpijske medalje Maja Wloszczowska iz Poljske, dok je podiji upotpunila Ariane Luthi također, reprezantivka Švicarske.

Bh. reprezentativka i četverostruka balkanska prvakinja je plasmanom osvojila nova 72 UCI boda, te će nakon upisa bodova zabilježiti veliki napredak na UCI ranking listi i popraviti svoj do sada najbolji plasman od 46. mjesta.

“Iako smo priželjkivali ulazak u top 10, te vjerovali da to može i ostvariti još uvijek smo pod utiscima jučerašnje vožnje i Lejlinog sjajnog nastupa. Lejla se ovim plasmanom probila u sami vrh svjetskog biciklizma i pokazala da će u nadolazećim sezonama biti jedna od favoritkinja za osvajanje medalje sa Svjetskog i Evropskog prvenstva. Uprkos tome što je Lejla bila jedna od najmlađih takmičarki u deset prvoplasiranih pokazala je veliko iskustvo i taktičko znanje odvozivši utrku bez greške”, rekao je selektor reprezentacije BiH Amar Njemčević.

Pripreme za svoj prvi nastup na Svjetskom prvenstvu za Tanović bile su otežane usljed pandemije koronavirusa, jer se tokom čitave sezone nije moglo sa sigurnošću znati koje će se utrke održati zbog toga što je veliki broj takmičenja otkazan.

“Tokom utrke sam se osjećala sjajno, a dodatni motiv mi je bio to što sam nastupala u bojama naše države na najvećem takmičenju u brdskom biciklizmu. Iako su uslovi na utrci bili izuzetno teški zbog visoke temperature od početka do kraja sam davala svoj maksimum. Atmosfera na utrci je bila nevjerovatna i mnogo mi je značila podrška navijača na čitavoj stazi. Nakon upisa bodova očekuje me veliki napredak na UCI ranking list i time završavam najuspješniju sezonu u karijeri”, istakla je Tanović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.