Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čelnik WHO-a

Tedros: Rizik od zaraze je neizbježan na Olimpijskim igrama

Tokyo Olympic Games One Year to Go, Japan – 24 Jul 2019
Mandatory Credit: Photo by Aflo/Shutterstock (10346040b) The Olympic Rings adorn an event square which opens at Tokyo's Nihonbashi to mark just one year to the start of the 2020 Tokyo Olympics and Paralympics. Tokyo Olympic Games One Year to Go, Japan - 24 Jul 2019

Broj zaraženih od COVID-19 povezan s igrama u Japanu ovog mjeseca, u srijedu je iznosio 79

O tokijskim Olimpijskim igrama ne bi se trebalo suditi po broju zaraženih od COVID-19 koji bi se mogao pojaviti, jer je eliminiranje rizika nemoguće, poručio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sportskim zvaničnicima u Japanu.

– Ono što je najbitnije jeste način na koji se suočavamo sa zarazom – izjavio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u govoru na sastanku Međunarodnog olimpijskog komiteta.

– Stepen uspjeha u tome je da osiguramo, da se svaki slučaj identificira, izolira, prati, da se o njemu vodi briga što je moguće brže i da se transmisija prekine – kazao je.

Broj zaraženih od COVID-19 povezan s igrama u Japanu ovog mjeseca, u srijedu je iznosio 79 , dok je još međunarodnih sportista testirano pozitivno u matičnim zemljama i onemogućeno im je putovanje.

– Stopa uspjeha u narednih 14 dana nije nula slučajeva – kazao je Tedros, naglašavajući da su sportisti koj su već testirani pozitivno u Japanu, među kojima i sportisti u Olimpijskom selu u Tokijskom zalivu, bili veći dio od 11.000 takmičara koji će ostati u Tokiju, prenosi AP.