Problemi s covaxom

Predsjedništvo BiH razgovaralo s direktorom WHO-a: Hitno potpisati sporazum o odšteti

predsjednistvo dzaferovic (1)

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da je BiH još tokom prošle godine ispunila sve svoje finansijske i druge utvrđene obaveze

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas s generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Predsjedništva su saopštili da je razgovarano o poteškoćama i kašnjenju u isporuci vakcina za BiH preko mehanizma Ujedinjenih nacija COVAX.

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da je BiH još tokom prošle godine ispunila sve svoje finansijske i druge utvrđene obaveze te da isto očekuje od mehanizma COVAX i proizvođača vakcina koji djeluju u okviru tog programa.

“Zaključeno je da se u što hitnijem roku treba potpisati propratno pismo i sporazum o odšteti i odgovornosti između BiH i proizvođača, kao naknadno dodate obaveze te je razgovarano o spremnosti proizvođača da dostave svu količinu vakcina u jasno preciziranim rokovima”, istaknuto je iz Predsjedništva BiH.

Dodaje se da je konstatovano da BiH ispunjava sve tehničke uslove da odmah izvrši prihvat, skladištenje i distribuiranje količine od milion vakcina svih proizvođača koji djeluju u okviru program COVAX.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili generalnom direktoru WHO-a Ghebreyesusu na njegovoj podršci BiH u dobivanju vakcina te su zatražili da WHO i COVAX program budu uključeni u ovaj proces sve do konačne isporuke vakcina.