australian open

Tiley tvrdi da ne zna na osnovu čega je Đokoviću izdano izuzeće

Organizatori turnira osnovali su poseban odbor. Pred njim nevakcinisani teniseri mogu izložiti svoj slučaj te objasniti zašto se nisu vakcinisali

Craig Tiley, prvi čovjek tenisa u Australiji i direktor Australian Opena, tvrdi da se Novaku Đokoviću ni u kom slučaju nije pogodovalo pri dopuštenju da nastupi na prvom Grand Slam turniru godine. Iako je ranije govorio da će na njemu zaigrati samo vakcinisani igrači, bit će tamo i Đoković, koji nikad nije otkrio je li vakcinisan ili ne, no uz dozvolu koja se daje onima koji zbog zdravstvenog razloga ne mogu primiti vakcinu.

“Niko neće igrati na Australian Openu ako nije vakcinisan ili s dvije doze ili jednom dozom Johnson & Johnson. Medicinsku iznimku od vakcinacije mogu izdati samo australske vlasti, a do ovog jutra nije izdana niti jedna”, izjavio je prije tri sedmice Tiley.

No, nešto kasnije, ublažio je retoriku.

“Usko sarađujemo s vladom Victorije kako bismo uspostavili fer i nezavisne protokole za medicinsko izuzeće i to će nam omogućiti da imamo Australian Open koji je siguran i u kojem će svi uživati. Proces će voditi nezavisni stručnjaci i slučaj svakog igrača će biti razmotren.”

Organizatori turnira osnovali su poseban odbor. Pred njim nevakcinisani teniseri mogu izložiti svoj slučaj te objasniti zašto se nisu vakcinisali. Kao bitan uslov navodi se da za to moraju imati valjan medicinski razlog, a Đoković ga, odlučeno je, ima. Moguće je da je prebolio zarazu u posljednjih pola godine. Odbor se sastoji od tri osobe: ljekara opće prakse, imunologa i epidemiologa.

Deveterostruki osvajač Australian Opena bio je jedan od 26 osoba čiju je molbu nezavisni liječnički panel proučavao. Neki od njih dobili su izuzeće. Tiley tvrdi da ne zna tačno zbog čega.

“U potpunosti shvaćamo i suosjećamo s ljudima koje Novakov dolazak uznemiruje zbog ranijih izjava o vakcinaciji. Pokušat ću ga ohrabriti da o tome govori u javnosti. To ne bi pomoglo samo njemu već i zajednici. Prolazimo kroz teško razdoblje i cijenili bismo to, ali to je na njemu”, rekao je Tiley i dodao da ne zna tačan razlog zbog kojeg je Đokoviću izdano izuzeće.

Australski zdravstveni sistem pod sve je većim pritiskom dok broj novozaraženih koronavirusom treći dan zaredom premašuje rekorde, a raste i broj hospitaliziranih, kao i onih koji se žele testirati.

Australian Open održat će se od 17. do 30. januara.