Tina Maze nakon završetka karijere: Rano je porodicu

tina_maze

Nakon utrke u Mariboru (7. januara), kada je najuspješnija slovenska skijašica iznenadila sve odlukom da u 33. godini završi karijeru, Tina Maze je u razgovoru za Studio priznala kako je njena iduća i jedina preokupacija da bude komentatorica na Eurosportu.

Osvajačica dva olimpijska zlata i pobjednica Svjetskog kupa iz 2013. pred 15.000 gledatelja, ozbiljno je skijala otprilike polovicu utrke, a onda se zaustavila kako bi zagrlila svog trenera i životnog partnera Andreu Massija (48). Kada je stigla u cilj, dočekale su je ovacije, iako nisu svi bili oduševljeni onime što su vidjeli.

– Konačnu odluku donijela sam nekoliko sati prije utrke. Nadala sam se da ću se u kratkom roku uspjeti pripremiti za takmičenje, no pokazalo se da to nije moguće. Stvari se nisu rasplele kao što sam planirala pa je oproštaj ipak bio revijalan. Ali priča je završila na najboljem mogućem mjestu – kazala je Tina u ekskluzivnom razgovoru za Studio.

Iako je u startnoj kućici više neće biti, ljubitelji skijanja još će se družiti s nasmijanom Slovenkom. Ekspresno ju je angažovao Eurosport, za koji će pratiti i komentirati događanja na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu (od 6. do 19. februara), i to u jedinstvenoj ulozi “The Coacha”. Skijaške štapove zamijenit će mikrofonom što je, priznaje, čini pomalo nervoznom.

– Prirodno je da trema prati sve što radite prvi put. Sjećam se prvog nastupa na Svjetskom prvenstvu, bila sam jako nervozna. Kasnije je, sa svakom sljedećom utrkom, bilo lakše. I ovo je posebna situacija, ali kao i u sportu, puno treniramo. Opet ću raditi sa sjajnom grupom ljudi, a to je presudna stvar.

St. Moritz jedno je od najdražih skijališta Tine Maze. Od 26 pobjeda u Svjetskom kupu, tamo ih je ostvarila četiri, a ukupno devet puta je stajala na postolju.

Na pitanje koje bi stvari promijenila u svojoj karijeri, a da nisu u pitanju rezultati, Tina nema spreman odgovor.

– Svako iskustvo koje sam doživjela je važan dio mog života, bez obzira je li bilo dobro ili loše. Kao osoba morate naučiti uživati u svemu, naročito u lijepim stvarima. Iz onih loših sam se trudila izvući lekcije.

Najdraža joj je uspomena osvajanje dva olimpijska zlata u Sočiju 2014. U spustu je tada podijelila prvo mjesto sa Švicarkom Dominique Gisin, dok je u veleslalomu za samo sedam stotinki nadmašila Austrijanku Annu Fenninger.

Lindsey Vonn, četverostruka osvajačica Velikog kristalnog globusa, nedavno se još jednom vratila u Svjetski kup nakon duže ozljede. Amerikanka je samo godinu dana mlađa od Tine. Postoji li mogućnost da će, gledajući svoje vršnjakinje, požaliti što se oprostila?

– Sve se događa zbog nekog razloga. Da se stvari u proteklih nekoliko godina nisu odvijale suprotno mojim željama, možda bih i dalje skijala. Ovako, Maribor je bio idealna pozornica za zadnju utrku.

Mnoge su skijašice karijeru završavale jer su se htjele posvetiti porodici. Tina se još nije “spustila” tom stazom, iako će priznati da su i djeca negdje na horizontu.

– Vjerujem da je u svačijoj prirodi želja da osnuje porodicu, posebno ženama. Zasad još uvijek imam druge preokupacije, poput ovog angažmana na Eurosportu i prilike da svoje skijaško znanje podijelim s drugim ljudima. Još uvijek me pokreće želja za radom i ljubav prema skijanju. Ali, naravno da je i porodica jedan od životnih ciljeva…