Tokio već suočen sa prevelikim troškovima Olimpijskih igara

tokio oi45

Dok organizatori Olimpijskih igara u Rio de Janeiru pod velikim pritiskom kraju privode pripreme pred otvorenje 5. augusta, njihove kolege u Tokiju četiri godine pred početak OI u tom gradu suočeni su sa velikim troškovima pripreme najvećeg sportskog nadmetanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Olimpijskog organizacionog komiteta Tokio 2020 Yoshiro Mori izjavio je da su troškovi izgradnje sedam olimpijskih borilišta porasli na 2,6 milijardi dolara što je daleko više od početne procjene od 690 milliona dolara.

Prema riječima Moria, riječ je o “pogrešnim procjenama” za šta krivi vladu Tokija te Japanski olimpijski komitet.

Organizacioni odbor još uvijek nije javno predočio ukupne troškove, četiri godine pred Olimpijadu, ali je potvrđeno da će iznositi 3,5 milijardi dolara više nego što se mislilo. Slične optužbe za nedostatak novca i neorganizovanost oko priprema proteklih mjeseci imali su organizatori Olimpijade u Brazilu.

Zvanični Tokio već početkom godine našao se u središtu skandala nakon što je u javnosti objavljeno da je taj japanski grad “kupio domaćinstvo” za 1,3 miliona eura.

Sporna svota uplaćena je na račun u Singapuru čiji je vlasnik Papa Massata Diack, sin bivšeg predsjednika Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF) Lamine Diacka. Japanci su potvrdili da je “transakcija novca izvršena, ali za usluge kao što su planiranje ponude i savjeti lobiranja”.

Diack je, sa druge strane, pod istragom i zabranjeno mu je napuštanje zemlje. Cijeli slučaj istražuje francuska policija.