prognoza eurobasketa

Tolj: Slovenci ne smiju podcijeniti Poljsku, Italija je puna snage i želje

luka doncic fiba

Prva dva četvrtfinalna meča odigrana su jučer, kada je Španija demonstrirala snagu protiv Finske, a Njemačka je ubjedljivom pobjedom protiv favorizovane Grčke ipak pokazala da se na domaćem terenu opravdano može nadati medalji

Legenda Košarkaškog kluba Željezničar i prvi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Vječeslav Tolj u razgovoru za Fenu osvrnuo se na četvrtfinalnu fazu Evropskog prvenstva, koja se igra u njemačkom Berlinu.

Prva dva četvrtfinalna meča odigrana su jučer, kada je Španija demonstrirala snagu protiv Finske, a Njemačka je ubjedljivom pobjedom protiv favorizovane Grčke ipak pokazala da se na domaćem terenu opravdano može nadati medalji.

Tolj ističe da su Grci “na papiru” bili izraziti favorit u tom meču i mnogi su očekivali da će nošeni Giannisom Antetokounmpom, jednim od najdominantnijih igrača sjevernoameričke NBA lige, doći do lake pobjede, pogotovo jer Njemačka nema igrače koji mu se fizički mogu suprotstaviti.

– Svi smo očekivali takav rasplet utakmice, ali ono što je meni neshvatljivo, jeste da su Grci od početka utakmice igrali izuzetno tešku zonsku odbranu, koju jedna ekipa mora duži vremenski period uigravati, a koliko smo vidjeli Grci to nisu bili u stanju učiniti. To su Nijemci itekako dobro iskoristili, te već u prvoj četvrtini pogodili neshvatljivo velik broj šuteva za tri poena. Stvorili su sigurnost svog šuta i napada, koji su do kraja utakmice i zadržali – objašnjava Tolj.

Kako je kazao, Grci su u prvom poluvremenu uspjeli održati rezultatski priključak zahvaljujući nešto slabijoj odbrani protivnika, ali to se sve neshvatljivo promijenilo u drugom poluvremenu, kada je Grčka u potpunosti podbacila, a Nijemci odlaze na nedostižnu dvocifrenu prednost.

Smatra da pobjeda Španije protiv Finske nije iznenađujuća, jer “Furia” u svom sastavu ima odličan omjer mladosti i iskustva, te dosta bolje košarkaše na vanjskim pozicijama koji su u konačnici donijeli prevagu u ovom duelu.

– Iako je Finska početkom utakmice imala prednost od petnaestak poena, Španci su znali to anulirati i okrenuti meč u svoju korist a potom i sigurnu pobjedu. Finska odlično radi i svako prvenstvo napravi velike probleme renomiranim ekipama, kao što je pravila probleme i reprezentaciji BiH, ali protiv Španije nije imala kvalitet da to učini. Finci su izuzetno moćni šuterski, ali njihovi igrači tehnički nisu potkovani da se suprotstave španskim košarkašima – podvukao je Tolj.

U prvom današnjem četvrtfinalnom meču od 17.15 sati sastaju se Italija i Francuska, dok od 20.30 sati Slovenija nastavlja odbranu titule prvaka protiv Poljske.

Tolj upozorava da Slovencima, koji su veliki favoriti u ovom meču, najviše prijeti podcjenjivanje protivnika, nešto što im se najvjerovatnije desilo u meču koji su izgubili u grupnoj fazi protiv selekcije BiH.

– Poljaci uopšte nisu naivni, odlično ispunjavaju svoje zadatke i Slovenci će od prvog minuta morati biti oprezni ako ne žele novo iznenađenje. Naravno, mnogo toga će ovisiti od raspoloženja njihovog najboljeg igrača Luke Dončića – naveo je.

U duelu izmeđi Francuske i Italije dao je blagu prednost “Azzurima”, koji su izbacili prvog favorita takmičenja Srbiju i u tom meču pokazali odličnu timsku košarku, te vrhunske šutere za koje srbijanski košarkaši nisu imali odgovor u odbrani.

– Italija je protiv Srbije prikazala iznenađujuće šuterske kvalitete i timsku igru. S druge strane, složio bih se sa konstatacijom da su se Francuzi u dosadašnjem dijelu takmičenja provlačili i nisu prikazali zavidan nivo igre. To što se oni nalaze u ovoj fazi takmičenja više bih pripisao nizu sretnih okolnosti. U susretu protiv Italije, po sastavu igrača, Francuzi su blagi favoriti, ali ja bih se kladio na Italiju koja je puna snage i želje. Ako Italijane bude služio šut kao protiv Srbije, Francuzima se loše piše – zaključio je Tolj.