Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tour de France: Zvijezda udarila navijača laktom u glavu

Chris Froome

Branitelj naslova pobjednika “Tour de Francea”, britanski biciklist Chris Froome (Sky) pobjednik je osme etape vožene od Paua do Bagneres-de-Luchona u dužini od 184 kilometra, a time je preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Froome je napao konkurente na vrhu posljednjeg od četiri uspona, Peyresourdea, a zatim se strmoglavio niz posljednjih 16.5 kilometara do cilja i u Bagneres-de-Luchon stigao sa 13 sekundi prednosti u odnosu na grupu vozača koju su predvodili Irac Daniel Martin (Etixx-QuickStep) i Španac Joaquim Rodriguez (Katjuša), a u kojoj su bili i Froomeovi najveći konkurenti za ukupnu pobjedu, Kolumbijac Nairo Quintana (Movistar), Italijan Fabio Aru (Astana), te Amerikanac Tejay van Garderern (BMC), dok je jedini favorit koji je izgubio više vremena ponovno bio Španac Alberto Contador (Tinkoff), koji je na cilj stigao 1:40 minuta iza Froomea i sada je ukupno 20. sa 3:12 minuta zaostatka.

Froome je preuzeo je žutu majicu, ali je tokom utrke napravio nezapamćeni incident, zbog kojeg bi mogao biti kažnjen.

Naime, Britancu su očito dosadili mnogobrojni navijači koji utrčavaju na stazu i ometaju vozače, pa je jednog takvog – udario laktom u glavu!

Navijač, obučen u boje kolumbijske zastave, trčao je uporedo sa Froomeom, a ovaj ga je laktom pogodio u glavu, te je nesretni navijač oteturao sa staze.

Vodeći u poretku Tour de Franca zbog ovoga bi definitivno mogao biti kažnjen, ali službene potvrde o tome zasad još nema.

U ukupnom redoslijedu Froome ima 16 sekundi prednosti u odnosu na sunarodnjaka Adama Yatesa (Orica) i Rodrigueza, koji drže drugo i treće mjesto, dok Quintana, Aru i Van Garderen zaostaju po 23 sekunde.

https://www.youtube.com/watch?v=KS8X7trin-8