Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bratić: Očekivao sam zvaničnu delagaciju NSRS-a sutra u Srebrebrenici

Senad Bratic

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Senad Bratić (SDA) prisustvovat će sutra obilježavanju 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

I ranije je odavao poštu žrtvama, ali je, kaže, očekivao da Narodna skupština RS-a odredi i zvaničnu delegaciju koja će ove godine prisustvovati skupu u Potočarima i time pokazati demokratski kapacitet entitetskog parlamenta.

Razočaran je što se neprimjerenim i politikanskim izjavama skreće pažnja s suštine – osude genocida u Srebrenici, koji je i presuđen.

Činjenica da smo u izbornoj godini i gotovo u predizbornoj kampanji, nažalost, kako kaže, također u pogrešan kontekst stavlja i stradanje Bošnjaka u Srebrenici.

-Sve što se desilo mora da bude opomena da se nigdje, nikada i nikome više ne dogodi – kazao je Bratić u razgovoru za Fenu.

Iz Srebrenice bi trebalo da svi, kako kaže, pošalju poruku osude genocida i daju podršku porodicama žrtava.

-Ako treba, onda da se zvaničnici pojave i na drugim mjestima u kojima se zločin dogodio nekom od naroda. Mislim da bi to bila bolja poruka, nego ovo što se danas dešava – kazao je Bratić.

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a, ali ni opozicija nije prihvatila da se razmatra rezolucija o osudi genocida u Srebrenici, iako su to bošnjački poslanici nekoliko puta tražili.

-U Koaliciji ‘Domovina’ se nadamo da će se to s vremenom promijeniti – rekao je Bratić.