Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifiakcije za sp

Trojka Muse u zadnjim trenucima za pobjedu Zmajeva

musa fiba (1)

Zmajevi su pobijedili Bugarsku u Skenderiji 76:73

Košarkaška reprezentacije BiH i Bugarske večeras su u dvorani “Mirza Delibašić” odigrale meč 6. kola grupe F kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

Košarkaši Bosne i Hercegovine plasirali su se u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Zmajevi su pobijedili Bugarsku u Skenderiji 76:73.

Utakmicu je odlučio Džanan Musa trojkom za više od sedam metara u zadnjim trenucima meča. Musa je prije šuta za pobjedu promašio dva slobodna bacanja, ali zahvaljujući našem skoku ponovo došao u priliku za šut.

Nakon što je Musa maestralno pogodio trojku, Bugarima je ostalo bilo samo 1,3 sekunde vremena za napad od kojeg nije bilo ništa.

“Odigrao sam jednu od svojih lošijih utakmica, Momci su mi na kraju vjerovali i zahvaljujem im se na tom. Najbitnije je da smo pobijedili, idemo dalje i nastavit ćemo se boriti”, rekao je Musa.

Do pobjede je BiH vodio kapiten Halilović sa 16 poena i 8 skokova, 14 poena je dodao Lazić, Musa 13, a Atić 12. Kod Bugarske je Bost bio najbolji s 24 ubačaja.

U drugi krug kvalifikacije pored BiH plasirale su se Litvanija i Češka Republike. Tamo će im se pridružiti selekcije Francuske, Mađarske i Crne Gore sa kojima će formira novu grupu. Najbolje tri ekipe iz te grupe plasirat će se na Svjetsko prvenstvo.

Neizvjesno od prve minute

Utakmica je od samog početka bila neizvjesna, a BiH je uspijevala održavati minimalnu prednost. Od samog početka meča vidjelo se da se Bugari, kojima je pobjeda od pet i više poena značila prolazak u drugu rundu kvalifikacija, u Sarajevo nisu došli predati.

U drugoj četvrtini bh. košarkaši zaigrali su još bolje i dolaze do dvocifrene prednosti. Ipak, Bećiragićevi izabranici do kraja poluvremena prave nekoliko grešaka koje su gosti uspjeli iskoristiti i na poluvrijeme otići sa zadovoljavajućih četiri poena zaostatka (40:36).

U nastavku meča odnos snaga na terenu se nije mijenjao. Bugari nisu dozvoljavali bh. timu da se značajnije odvoji. U drugom dijelu treće četvrtine gosti su zaigrali još bolje, dok selekcija BiH pravi niz grešaka, pa se u posljednji period ušlo s prednosšću gostiju rezultatom 62:58.

BiH ponovo dolazi do prednosti šest minuta prije kraja ponajviše zahvaljujući poenaima Aleksandra Lazića. U posljednje minute susreta ekipe su ušle u egalu i tada je odgovornost na sebe preuzeo Džanan Musa koji u nekoliko navrata postiže poena za BiH, ali promašuje slobodna bacanja što su Bugari ponovo znali iskoristiti za održavanje rezultatskog priključka.

U posljednjem napadu na meču Musa je fauliran, ponovo je stao na liniju za slobodna bacanja i promašio, ali bh. košarkašu uspijevaju osvojiti loptu, a Musa u posljednjoj sekundi postiže trojku i donosi BiH vrijednu pobjedu.