Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuka: Povreda me koštala, iduće sezone radim s nutricionistom Blanke Vlašić (FOTO)

tuka_1

Amel Tuka je održao pres konferenciju u Sarajevu na kojoj je prokomentarisao prošlu sezonu koja je, kako kaže, bilo izuzetno zahtjevna. U subotu će u svom gradu istrčati posljednju trku sezone.

“U subotu me očekuje posljednja trka sezone u Zenici, ekipno prvenstvo BiH. Trčat ću 400 metara na zahtjev trenera za kraj sezone. Pokušat ćemo kao Atletski klub Zenica odbraniti titulu prvaka BiH. Nadamo se lijepim vremenskim uslovima, mnogi jedva čekaju pauzu poslije burne sezone, dosta teške za mene. Iskoristio sam priliku poslije Berlina da se spremim za trku 400 metara za sprint, i da završim ovu sezonu”, kazao je Tuka.

Početak sezone bio je izuzetno uspješan za njega, oborio je rekord Balkana star 30 godina, ali sezona daljim tokom nije išla onako kako se nadao.

“Zimskim periodom sam prezadovoljan, jer se nisam pripremao za dvoranu zato što sam vukao povredu iz dvorane u Beogradu prošle sezone. Istrčao sam rekord Balkana star 30 godina, osjećao sam se fenomenalno, jer mi je trener vratio program iz 2014.”, kazao Tuka.

Istrčao je i novi rekord BiH u dvorani u Beogradu (47.14), što ga je motivisalo za ljetni dio sezone, i, logično, očekivao je vrhunske rezultate.

“Moja prva trka u Rimu na Dijamantskoj ligi u maju, najavio sam da mi je želja da idem 1.45 i osjećao sam se sjajno, poslije toga su došli problemi s nogom, sa stopalom, naporno smo trenirali i desilo se šta se desilo, pa sam propustio čitav juni koji mi je bio najpotrebniji za formu”, prisjeća se Tuka.

Iako se u Berlinu osjećao dobro, pauza od mjesec dana došla je “na naplatu.”

“Mnogi na mom mjestu ne bi otišli na prvenstvo, ali ja nemam strah i volim se takmičiti, drago mi je da sam izašao zdrav iz te trke, treninzi su naporni, i najmanja greška i umor mogu dovesti do povrede,” kazao je Tuka.

U sličnoj situaciji našla se i srbijanska atletičarka Ivana Španović.

“Moja kolegica, Ivana Španović, kao glavna favoritkinja za zlato morala je odustati od finala zbog povrede iako je okružena vrhunskim timom ljudi. Moram više slušati svoje tijelo i paziti pri jakim treninzima te povesti više računa o odmoru”, objasnio je.

Dotakao se i početaka svoje karijere, i dolaska na veliku scenu, te s kakvim problemima se nosio u početku blistave karijere.

“Put do vrha je praćen velikom motivacijom, ne zna vas niko, dolazite na trku kao autsajder, što sam i sam proživio i bolji atletičari su mi davali motivaciju, želio sam se dokazati i njima. Moja prva trka i najbolji rezultat u Monte Carlu na Dijamantskoj ligi, bila je nešto što sam sanjao, i svi moji suparnici su bili atletičari koje sam gledao na televiziji”, prisjetio se Amel Tuka.

Kaže da u njegovom slučaju, postoji jedna stvar koja mu je dovoljna da sačuva svoj mir.

“Na visokom nivou, dolazi do izražaja i psihički nivo, svi gledaju na vas i morate biti spremni. Ja svoj mir nalazim u vjeri, nešto što mene drži na zemlji i vodi me kroz život. Daje mi sve što je potrebno i prije i poslije trke”, objašnjava.

Što se tiče mladih atletičara i sportista generalno, misli da se pravi velika greška njihovim preranim eksponiranjem u medijima.

“Roditelji traže od novinara da pišu o djeci koja su tek počela trenirati, a to nije dobro. Ja sam uvijek volio da se piše o meni kad zaslužim, kad uradim nešto dobro na stazi. Iako sam u počecima imao veliku tremu, po završetku intervjua nisam znao šta sam pričao, toliku sam tremu imao”, tvrdi najbolji bh. atletičar.

Za iduću sezonu, napravit će jednu promjenu u timu s kojim radi.

“Sljedeće sedmice počinjem raditi sa nutricionistkinjom koja je pratila Blanku Vlašić kroz najbolje godine karijere. Mislim da mi je nutricionist u ovim trenucima potreban, i to je dio na kojem moram i sam poraditi, osjetim nedostatak fizike koje sam imao 2015. godine”, uvjeren je Tuka.