Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stevanović za Fokus TV: Mislili su da će doktori klepiti ušima ako ih uplaše

Dragan Stevanović

Sarajevski doktor sa dugogodišnjim iskustvom Dragan Stevanović na predstojećim Općim izborima u BiH 7. oktobra kandidat je SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo (KS).

Stevanović je za Fokus TV govorio o razlozima za kandidaturu te svojim očekivanjima od predstojećih izbora.

Komentarišući stanje u zdravstvu naš sagovornik je ocijenio da „ovako očito ne ide“ .

„Ono što ću probati da uradim, to je da se odlučivanje u sistemu zdravstvene zaštite u KS vrati u institucije sistema, izvan neformalnih, stranačkih, političkih ili bilo kojih drugih grupa. Politiku i politikanstvo trebamo apsolutno izbaciti iz zdravstvenog sistema“, naveo je doktor Stevanović.

Kao dugoročno rješenje za zdravstvo u BiH naveo je četiri ključna koraka.

Osvrnuvši se na odlazak medicinskih kadrova u inostranstvo, Stevanović je rekao da najbolji medicininski tehničari, koje su educirali godinama, kao i najbolji doktori, odlaze u Njemačku.

„U Njemačkoj su ih jedva dočekali, iako smo ih mi fino iškolovali da pomognu ovom narodu. Ne možete se za kadrove deklaracijama boriti, već adekvatnim uslovima i platama. U zdravstvu su kadrovi sve. To smo mi pokazali u ratu. Nismo imali ni adekvatnu opremu“, naveo je Stevanović.

Naš sagovornik je komentarisao i štrajk zdravstvenih radnika koji je okončan nakon 14 dana, odlazak “preko 80 vrhunskih doktora” sa KCUS-a, hronični nedostatak pedijatara, plate u zdravstvu…

„Ova vlast je naučila da vlada nama kao da smo mi mali debili. Mislili su da će doktori klepiti ušima ako ih uplaše ili tuže. Neće ni doktori ni medicinske sestre“, kazao je Stevanović.

Pogledajte video: